Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla vill ha ambulansflyg så jobba på en lösning

Nu är det klart vad det kostar att ha flygplatsen kvar. I en insändare har Sture Westerberg räknat fram driftkostnader och föreslagit en investeringsbudget för att hålla torn med mera i skick många år framåt.

Han har föreslagit en investering på en miljon kronor om året för att kunna uppgradera system, till exempel behöver flygradion bytas senast 2017. En annan investering är kvalificering av GPS-stöttad inflygningsprocedur. På sikt kan vi då ersätta ILS-systemet. Då får vi ännu lägre driftskostnad.

Driftkostnaderna ligger högt räknat på cirka fyra miljoner om året. Totalt så hamnar man på fem miljoner kronor.

Så fort gick det att få fram de siffror som vi efterlyst hela tiden.

I en annan insändare så säger Torbjörn Edlund att det är inte Gävle kommuns ansvar för samhällets krisberedskap eller patientsäkerhet.

Det är definitivt någons uppgift att driva flygplatsen. Och intill dess man har skapat en lösning på ägarfrågan så får Gävle kommun se till att inte lägga ned Rörberg.

Ambulansflygningarna är den flygoperation som kräver att flygplatsen är en godkänd instrumentflygplats. Det är det som är kostnadsdrivande. Då kan alla andra åka snålskjuts på de investeringar som görs för ambulansflyget.

Det vore ju trevligt att ha ett sådant fint sjukhus så att vi inte behöver åka någon annanstans vid akutvård. Kostnad för detta ligger nog i miljardklassen. Nej, vi använder i stället ambulansflyget som finns till för snabba akuta transporter. Ambulansflyget tjänar alltså alla gävleborgare.

Nu gör vi en kostnadsfördelning med fyra kronor per invånare: Gävle har cirka 40 procent av antalet gävleborgare. Det blir två miljoner om året. Sandviken har cirka 15 procent av Gävleborgs befolkning. Det blir 750 000kronor. Så fortsätter man med kommun efter kommun så har man kostnadsfördelningen klar. Alla vill ha ett ambulansflyg.

Nu är det upp till politikerna att ta de nödvändiga kontakterna för att få till kostnadsfördelningen och skriva gemensamma avtal.

Med en fungerande flygplats så kan polis, räddningstjänst, Sjöfartsverket, FFK med flera tjäna gävleborgarna. Med en fungerande flygplats så kan Värmlandsflyg och Lantmäteriet andas ut. Med en fungerande flygplats kan vi locka till oss andra investerare och behålla några av dagens investerare.

Förresten var tror ni att de blivande vattenbombarna ska bli placerade?

Sen kan vi fundera på vad man egentligen håller på med i Gävle Stadshus AB, kommunstyrelsen, kommunfullmäktige med flera kommunala organ. Investeringar på 17 miljoner som egentligen är en halv miljon. KS ordförande pratar hela tiden om Arlanda flygplats.

Ja det är en bra flygplats för vanliga passagerarflygningar. Vi har nyttjat Arlanda i 16 år nu. Den passar inte för snabba ambulanstransporter från Rörberg. Sen pratar hon om att alla kommuner inte har flygplatser. Men vi har det, både en flygplats och ett sjukhus.

Sätt igång och jobba på en lösning och inte det motsatta. Klarar ni detta så har ni gjort det ni ska göra.

Anders Hellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare