Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allemansrätten hotas när Limöns stränder sargas

Är det laglöst land på Limön?
Maria Bjerkheden, suppleant för moderaterna i byggnads- och miljönämnden, har reagerat över hur stränderna på Limön privatiseras.
– Varför gör inte kommunen något åt det? Jag har försökt lyfta frågan i nämnden men jag får inget bra svar, säger hon.

Maria Bjerkheden och Lars Erik Agebro åker ofta ut till Limön.

I maj förra året promenerade de i vattenbrynet på öns sydsida när de plötsligt kom till en nygrävd privat ”badstrand” som skar av den steniga stranden. Ett par meter från vattnet låg en bastu och spåren av grävmaskinen syntes fortfarande på stigen ner mot vattnet.

– Så får det inte se ut. Man får inte gräva i vattnet utan tillstånd från länsstyrelsen. Man får inte bygga utanför den egna lotten. Man får inte ens ta hit en grävmaskin utan tillstånd, säger Maria Bjerkhagen.

Den privata badstrand som Maria och Lars-Erik först träffade på är långt ifrån den enda på Limön. På många håll finns privata bryggor, bastu nere vid vattnet, muddrade rännor i stället för den naturliga bottnen och utgrävda smålaguner i strandkanten.

– Limön är den enda ö som allmänheten kan åka till med turbåt. Den är jätteviktig för friluftslivet, och då får folk inte hålla på och pinka revir. När man grävt i vattnet kan man ju aldrig återställa det, för då rör man runt igen, säger Maria Bjerkhagen.

– Allemansrätten är hotad. Man känner det som om man inte får gå förbi en sådan här privat hamn, säger Lars Erik Agebro.

Limön är speciell genom att kommunen är fastighetsägare. De som har stuga på Limön arrenderar en lott på 300 kvadratmeter med en byggrätt på 30 kvadratmeter för stugan och 20 kvadratmeter för förråd. Man får inte sätta upp ens en friggebod utan bygglov, och naturligtvis inte bygga utanför arrendetomterna. Dessutom gäller strandskyddet 300 meter upp från stranden.

Men reglerna följs inte, säger Maria Bjerkheden, som har pratat med personer som har stuga på Limön men säger att de själva inte vill anmäla svartbyggena av rädsla för att bli osams med sina sommargrannar.

– Jag har lovat att jag, som egentligen inte är så berörd, ska ta tag i det här, för om de som bor här ute börjar röra i det blir det tydligen hotfullt, säger Maria Bjerkhagen.

Men hittills har hennes försök att få kommunen eller polisen att reagera inte lett någonvart, tycker hon.

– Jag har tagit upp grävningarna i nämnden två gånger, men bara fått luddiga svar. Man tog beslut om några bryggor i vintras men att folk gräver bort stränderna, som jag tycker är värre, bryr man sig inte om, säger hon.

– Och om det är så att folk faktiskt fått tillstånd att göra de här hamnarna och bygga bastu på stranden är det riktigt dåligt. Då skulle ju lika gärna jag som inte har stuga här få bygga en bastu och gräva fram en egen badstrand på Limön. Då finns det snart ingenstans där allmänheten får gå, säger Maria Bjerkheden.

– Kommunen måste ta tag i det här och få stopp på anarkin. Det känns löjligt att döma ut vite för att folk byggt till garaget i stan, när det här får pågå utan att någon gör något åt det, säger hon.