Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allergianpassade förskolor – en rättighet för barnen

De allergianpassade förskoleavdelningarna i Gävle kommun har lagts ner från och med 1 augusti. Detta kan inte ha skett med grund i att behovet inte finns. Astma och allergi är lika vanligt hos barn i Gävle som i övriga delar av landet, så vad ligger då bakom ett sådant beslut och hur har det förberetts för att ordinarie avdelningar ska kunna ta emot de allergiska barn som har de största behoven av anpassning?

Allergianpassade avdelningar inrättas för att barn med allergi ska kunna få sin omsorg utan att behöva börja med att öka sin medicinering. Det måste vara en rättighet för barnen! Ofta är dessa barn mer infektionskänsliga och reagerar på dofter, pälsdjur, pollen och inte sällan födoämnen. Vad gör man då för att ta hand om deras hälsa på ett optimalt sätt vid allergiförskolan?

Några exempel är att man informerar alla familjer om vikten av att använda doftfria produkter så andra inte reagerar på dofter i andra barnens hår, kläder och så vidare.

Familjer med barn placerade vid allergiförskola får inte ha pälsdjur hemma på grund av att pälsdjursepitel då följer barnet till förskolan. Inte heller rökning får förekomma så det finns tobaksdoft i barns hår och kläder. Dessa regler gäller naturligtvis även personal vid allergiförskolan. När det gäller den allergianpassade maten ska den tillagas av välutbildad kostpersonal som är insatt i vikten av att använda rätt produkter till rätt barn och hålla produkter ifrån varandra för att undvika kontaminering. En handlingsplan måste också finnas för det fallet att ordinarie kostpersonal ej finns på plats.

Över huvud taget fordras alltid ett konsekvenstänkande när man omhändertar barn med särskilda behov – vilket även barn med allergi har. Om vi köper in denna produkt, vad innebär det för allergibarnen? Hur ska den skötas och vem ska ansvara för skötseln? Om vi planerar denna aktivitet, vad innebär det för allergibarnen? Kan de delta? Behöver det förberedas genom anpassning av miljön, extra medicinering, extra specialkost och så vidare.

Oroliga föräldrar kontaktar Astma och Allergiföreningen och vi ställer därför frågan till Barn och Utbildningsnämnden i Gävle. Hur har omhändertagandet av dessa barn förberetts inom ordinarie förskoleavdelningar? Vilken fortbildning har personalen fått och vilken information har gått ut till samtliga familjer vid förskolorna? Vi vet att personalen vid de tidigare allergiförskolorna är bra utbildade och hade byggt upp en god organisation för den allergianpassade verksamheten. Hur tar man nu tillvara denna kompetens?

Vi ser fram emot ett snabbt och utförligt svar!

Astma och Allergiföreningen

för Gävleborgs län

Kerstin Eriksson, ordförande

Per-Arne Fillman, vice ordförande

Maritha Sedvallson,

länsansvarigt skolombud

Ann-Cristin Östling, sekreterare

Hur har omhändertagandet av dessa barn förberetts inom ordinarie förskoleavdelningar? Vilken fortbildning har personalen fått och vilken information har gått ut till samtliga familjer vid förskolorna?