Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allergin tog 16-åriga Elins liv

Elin Wahlgren, 16, från Valbo dog i torsdags i förra veckan i sviterna efter en kraftig allergisk reaktion. Nu vill mamma Ann-Sofie Wahlgren uppmana andra jordnötsallergiker att vara ännu mer försiktiga.

– Det här ska inte behöva drabba fler, säger hon.

Tisdagen den 23 juli 2013 började som en helt vanlig dag för Elin och hennes närmaste. Ändå skulle just den dagen bli början till katastrofen. På kvällen åt Elin och hennes kompis lite taco-plock – tortillachips, quornfärs, guacamole, och cheddar-dipp – hemma hos kompisen.

Elin, som varit medveten om sin kraftiga jordnötsallergi sedan hon var liten, tittade alltid på en varas innehållsförteckning innan hon åt något. Hon hade även astma, vilket gjorde henne ännu mera utsatt. Något allvarligare tillbud hade hon dock inte råkat ut för på många år.

– Hon var jättenoga med att läsa på förpackningen. Om det stod på en vara att den kunde innehålla spår av jordnötter så tog hon en annan, säger mamma Ann-Sofie.

Men den här gången var det något som gick fel. Elin fick svårt att andas efter taco-måltiden och trots att hon snabbt fördes till Gävle sjukhus stod det klart att läget var mycket allvarligt. Läkarna gjorde vad de kunde och hon hölls bland annat nedkyld, men förgäves.

Två dagar senare var hon död.

Enligt sjukhuset var det en kraftig allergisk reaktion som ledde till döden. Vad exakt som orsakat reaktionen är inte klarlagt. Allt som Elin åt under kvällen den 23 lämnades in till Sandvikens kommuns hälso-skyddskontor (varorna var köpta i butiker i Sandviken). Där-ifrån har de sedan skickats vidare för analys.

Men som det går att läsa här intill så står varor av samma fabrikat och från samma tillverkningsserier kvar i butikernas hyllor.

Ann-Sofie är kritisk till det.

– Vi vet inte än om det berodde på den maten men just därför så känns det inte alls bra att de står kvar i hyllorna, säger hon, och uppmanar samtidigt livsmedelsföretagen att bli noggrannare och ha större texter på sina förpackningar.

Elin hade gått det första året på floristprogrammet på Polhemsskolan och skulle börja det andra till hösten. I september skulle hon ha fyllt 17.

Ann-Sofie berättar hur Elin redan planerat för studenten, hur balklänningen skulle se ut och hur hon skulle åka raggarbil på Gävles gator.

Men trots att drömmarna på ett så brutalt sätt krossats lever en del av Elins framtidstro ändå kvar. Elins närmaste tog snabbt beslut om att organen skulle doneras.

Tack vare det har nu fem okända människor fått hoppet om en framtid tillbaka.

– Det är en liten tröst. Men ändå något. Min morbror fick en ny njure för fyra år sedan och då kände jag en stor tacksamhet som anhörig, säger Ann- Sofie, som också är angelägen om att snabbt nå ut med ett budskap om jordnötsallergi.

Även det är ett sätt att hantera sorgen, säger hon.

– Det pratas för lite om allergier, det har blivit väldigt påtagligt nu. Man undrar varför inte ämnet lyfts upp? Det här ska inte behöva drabba fler, säger hon.

Hästar var ett stort intresse för Elin Wahlgren.

Ann-Sofie Wahlgren vill försöka förhindra att dottern Elins öde drabbar fler.