Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allians-frihet?

I söndags startade den största flygövning som någonsin genomförts i Sverige. Vi står värd för den Natoledda flygövningen Loyal Arrow.

Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F21, och beräknas vara avslutad 16 juni.

Protesterna är många och debattvågorna har gått höga.

Riksdagsledamöterna Peter Rådberg (MP) och Hans Linde (V) är kritiska till att försvaret samarbetar med Nato och än mer negativa till att försvarsalliansen får öva på svensk mark.

Rådberg är också oroad över att det kan finnas kärnvapen ombord på hangarfartyget ”Illustrios” som ligger i Bottenviken.

Sådan skrämselpropaganda är ju ett sätt att sätta fingret på det han tycker är fel: Nato och militära samarbeten.

Och det kan vara så att vårt långvariga samarbete med Nato inte riktigt hör ihop med de vackra, men oftast tomma, orden om alliansfrihet – men denna övning är knappast ensamt ansvarig för det.

Sverige behöver samarbeta – därför deltar vi i internationella insatser med andra demokratiska länder. Det kan vara Natoledda insatser sanktionerade av FN.

Nato är världens enda fungerande militärallians – som dessutom består av demokratiska länder.

Nato har också mest erfarenhet av väpnade strider. Sverige har Natoanpassade stridsplan, u-båtar och korvetter. Vi har Natoanpassat vår stridsteknik och vår befälsordning. Sverige är kort sagt helt Natoanpassat, det enda vi saknar är inflytande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel