Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen förvanskar fakta om högskolan

Att skära ner på utbildningspengar till vuxenutbildning kan aldrig vara rätt medicin, skriver Åsa Lindestam och Carina Blank, S

Skolan kommer först, utbildning och framförallt rätt utbildning är den viktigaste enskilda komponenten när man söker ett nytt jobb. Målet måste vara att alla ska klara grundskolan och sedan ha möjlighet att söka till gymnasieskolan, Universitet och högskola.

Men det är inte bara under ungdomsåren som det är viktigt med utbildning. Under hela yrkeslivet kan man behöva vidareutbilda sig eller ha möjlighet att skaffa en helt ny utbildning för att få ett nytt jobb inom en ny bransch.

Oppositionspartierna i Gävle och deras riksdagsledamöter kanske ska börja med att rannsaka sin egen rikspolitik de senaste åren och kontakta sina kompisar i regeringen, innan de börjar anklaga oss socialdemokrater för det ena eller det andra. De kanske kan börja informera dem om det tydliga sambandet mellan besparingar i trygghetssystemen och försämringarna vår gemensamma välfärd, där möjlighet till utbildning är en del.

Den nuvarande moderatledda regeringen har sedan 2006 lagt över mer och mer ansvar på kommunerna, vilket innebär att vi tvingas använda kommunala skattemedel för att täcka upp regeringens neddragningar. På skolans område handlar det om en ofinansierad gymnasiereform som nu hamnat i kommunernas knä.

Lars Beckman, M, och hans vänner skriver i sin artikel i GD den 12/3 att de har hämtat sina uppgifter från en utredning som Riksdagens Utredningstjänst, RUT, gjort. Denna utredning blir offentlig så snart Beckman hänvisat dit, så nu kan alla få läsa den.

Här skriver RUT att Högskoleverkets, HSV, slutsats av rankinglistor är att de befintliga listorna idag inte ger våra elever någon omfattande information. De säger också att det finns en omfattande debatt om ranking och de konstaterar att de internationella rankinglistorna har stort genomslag.

Sveriges universitet och högskoleförbund, SUFH, är kritiska mot dagens rankinglistor utifrån olika kriterier och varnar för att den debatten kan driva högskolor till att endast styra mot mätbara aktiviteter.

HSV har infört ett nytt system för kvalitetsutvärdering av utbildningar som kan leda till examen på grundnivå eller avancerad nivå. Av 23 granskade lärosäten bedömde HSV att fem lärosäten, varav Högskolan i Gävle var ett, uppnåddes högsta nivån, A. Den här nivån innebär ett gott kvalitetsarbete som visar att det finns ett väl fungerande system som dock alltid kan förbättras. Allt detta står i RUT-rapporten.

Beckman påstår också att studenter väljer universitet före högskola. Det säger rapporten inget om. Däremot har de senaste åren cirka 45 procent varit studenter från länet, dock minskar det nu därför att ännu fler studenter från andra län söker sig till vår högskola, vår nationella dragningskraft har ökat.

Att skära ner på utbildningspengar till vuxenutbildning kan aldrig vara rätt medicin. Arbetsgivare får inte tag på rätt utbildad arbetskraft, Yrkeshögskolan kunde bara bevilja fyra av våra drygt tjugo sökta utbildningar i länet därför att de inte fått pengar från regeringen, och KomVux har fått mycket färre platser och får säga nej till många som behöver utbildning i vårt län.

De borgerliga måste lyfta fram sanningen vad gäller utbildning, inte förvanska och tro och känna efter.

Åsa Lindestam

Riksdagsledamot, Gävleborg

Carina Blank

Kommunalråd, Gävle

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel