Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen ratar slutbudet

Alliansen säger nej till de rödgrönas slutbud.
– Det är för långt ifrån vad vi kan gå med på, säger Patrik Stenvard, M.

Uppdaterad 13.55: Klockan tio i dag fredag träffades allianspartierna och de rödgröna för att fortsätta förhandlingarna kring vem som ska styra Gävle. Alliansen hade då beslutat att säga nej till det slutbud som de rödgröna kommit med.

Budet från S, V och MP innebär att alliansen får vice ordförandeposten i kommunstyrelsen, ordförandeposten i kommunfullmäktige, vice ordförandeposter i alla nämnder samt någon ordförandepost i de kommunala bolagen.

Det är inte tillräckligt. Sett till valresultatet är blocken jämnstarka.

– Då vill vi ha hälften av makten, säger Patrik Stenvard.

I praktiken innebär det häften av alla ordförandeposter i nämnderna. Den kravlista som Alliansen haft med sig in i förhandlingarna står fast.

– Slutbud får stå för dem. Vi stänger inga dörrar utan vill fortsätta förhandla.

Jörgen Edsvik, S, vill inte kommentera mer än att förhandlingarna kommer att fortsätta på måndag, inte heller om det förslag som alliansen sade nej till verkligen var ett slutbud från de rödgrönas sida.

– Det har jag inga kommentarer till. Förhandlingarna fortgår.

Finns det någon punkt där ni är överens?

– Det kan det finnas.

Men vad vill han inte gå in på.

– Jag vill inte uttala mig om läget just nu.

På måndag ska företrädare för de båda blocken träffas igen. Ambitionen är att hitta ett samarbete över blockgränsen mellan sju partier. SD ingår inte i samtalen.

Vad händer om ni inte kommer överens?

– Det får vi diskutera på måndag, vilka scenarion som då finns, säger Jörgen Edsvik.

Alliansen har tidigare sagt att de är beredda att gå fram med ett eget förslag på ny politisk ledning. Den 27 oktober sammanträder fullmäktige och då ska de första valen göras. Kommunalråd och ordförandeposter i nämnderna ska tas i november eller december.

Så i praktiken har ni mer tid på er att förhandla enskilda poster?

– Så skulle man kunna tolka det. Men jag tror alla är måna om att det ska bli klart, säger Jörgen Edsvik.