Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen vill satsa mer pengar i skolan

Skickliga lärare premieras i alliansoppositionens skuggbudget för Gävle 2013. I stället vill de borgerliga precis som tidigare lägga ner konstcentrum och minska den ”centrala administrationen”.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om den rödgröna majoritetens förslag till kommunbudget för 2013. Nu har även alliansoppositionen lagt fram sin skuggbudget.

Det mesta av innehållet är känt sedan budgetramarna spikades i våras. Då som nu strider alliansen för mer pengar till barn- och ungdomsnämnden som ansvarar för förskolan och grundskolan.

Pengarna ska bland annat gå till att införa den karriärstege med förstelärare och lektorer som medfinansieras av staten. Dessutom ska skickliga lärare och skolledare premieras.

– Nu fick lärarkåren ett lönelyft på 4,2 procent, men vi vill lägga på ytterligare, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Samtidigt får nämnden som helhet ett sparkrav på tio miljoner kronor i alliansförslaget. Ingen nämnd slipper undan sparkrav nästa år, varken i oppositionens eller majoritetens budget. Orsaken är den rådande konjunktursvackan.

Men alliansen håller hårdare i plånboken är de rödgröna, närmare bestämt 41,5 miljoner kronor.

– Men vi når ändå inte upp till resultatmålet. Därför är det en svag budget. Den är bättre än majoritetens men inte bra, säger oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Men kommunalrådet Carina Blank, S, håller inte med om att det är bättre att spara mer inför framtiden.

– Gävleborna vill fortsätta ha en bra skola och omsorg även i dåliga tider, säger hon.

Men ni satsar ju mindre än alliansen på skolan?

– Jo, men det är inte bara lärare i kommunen, och vi har den ekonomi vi har, säger Carina Blank.

Hon ifrågasätter hur alliansen ska lyckas kapa bort 47 miljoner kronor från kommunstyrelsens ram.

– De pengarna går till kommunens växel, reception, medborgarkontoret, näringslivsavdelningen, IT-avdelningen... Att kalla det ”central administration” är populistiskt, säger Carina Blank.

Men Inger KällgrenSawela tror att det går att minska antalet anställda på exempelvis ekonomikontoret och kommunikationsenheten.

– Mer än så kan vi inte precisera eftersom vi inte har tillräcklig insyn som opposition. Men den centrala administrationen har en förmåga att växa, säger hon.

Alliansen vill även lägga ner konstcentrum och satsa mindre pengar på gymnasieskolan än de rödgröna.