Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen vill spara på Gasklockorna

Mer pengar till skolan, omvårdnad och socialtjänsten – men mindre till Gasklockorna.
Så vill Alliansen prioritera i 2010 års budget.

Annons

– Nu handlar det verkligen om att våga prioritera, sa Inger KällgrenSawela, M, när alliansens företrädare i Gävle presenterade sitt budgetförslag vid en presskonferens på Stortorget på tisdagen.

Fyra nämnder i Gävle bör få en utökad ram tycker Alliansen. Den största satsningen går till försörjningsstödet och till att rädda de verksamheter som under våren funnits på socialförvaltningens nedläggningslista.

– Vi vill satsa på öppenvården och det förebyggande arbetet. Det betyder att vi vill ha kvar familjeboendet, Hemstagården, Birka, familjecentralen i Andersberg, Barnahus Gävle och drogsamordnaren, säger Roland Ericsson, C.

– Vi har länge tyckt att socialtjänstens budget varit felbudgeterad och det vore oförsvarligt att fortsätta med det nu när vi kan se att de sociala utgifterna ökar, säger Per-Åke Fredriksson, FP.

Alliansen stödjer också Barn & Ungdoms önskemål om mer pengar för att slippa säga upp lärare 2010.

– 2010 är det sista året när barnkullarna minskar. Sedan vänder det och fram till 2013 behöver vi anställa 20 lärare i skolan. Därför tycker vi att det är riktigt att inte säga upp lärare i det här läget, säger Per-Åke Fredriksson.

Alliansen vill också ge extra pengar till Omvårdnad, som ska räcka till både korttidsplatser, mellanvårdsplatser och ett hospice, vård i livets slut, i Bomhusgården.

– Den omflyttning som nu sker måste ske i rimlig takt och vi tror att korttidsplatserna ska vara kvar på ett våningsplan i Bomhusgården. Eftersom vi ändå måste betala hyra till 2015 gäller det att använda lokalerna på ett bra sätt, säger Roland Ericsson, C, som är särskilt nöjd med att ha fått med sig Alliansen på sitt förslag om ett hospice i Bomhus.

Den enda större besparing som Alliansen föreslår ligger på Gasklockorna och Atlasområdet, där man vill spara fem miljoner kronor.

– I det här läget måste vi sänka ambitionsnivån. Därför föreslår vi att man bara ger pengar för uppvärmningen av Gasklockorna. Det vore märkligt att dra i gång en verksamhet där samtidigt som man drar ner på socialnämnden, säger Inger KällgrenSawela.

Totalt vill Alliansen fördela 51 miljoner kronor extra på nämnderna, vilket motsvarar de extra 50 miljoner som regeringen utlovade i vårpropositionen.

Sparförslagen slutar på 30 miljoner. Förutom de fem miljonerna i gasklockebesparing, handlar det om strukna anslag till projektmedel, särskilda utvecklingsprojekt och gemensamma samverkansprojekt.

Oppositionen i Gävle är van vid att inte få gehör för sina budgetförslag. Om bara ett av förslagen skulle gå igenom hoppas alla partierna att det är satsningen på socialnämnden som får stöd av majoriteten i fullmäktige.

– Man kan inte skära på medlen till de allra sämst ställda i det här läget, säger Lennart Ahlenius, KD.