Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-åring i takt med tiden

/
  • Lantmäteriets före detta generaldirektör Joakim Ollén med Sven Rentzhog från Riksantikvarieämbetet och Peter Nyhlén från Lantmäteriet, före detta ordförande i Kartografiska Sällskapet.
  • Stig Jönsson, generaldirektör vid Lantmäteriet, tillsammans med pristagarnas representanter: Jan Procopec, Hitta.se, och Christer Pettersson, Eniro.

Annons

Man skulle kanske kunna tro att Kartografiska Sällskapet, som troligen är världens äldsta sammanslutning inom sin genre och just har fyllt 100 år, består av skäggiga gamla nördar som tycker att allt var bättre förr.

Så är det inte alls. Tvärtom, faktiskt.

När jubileet den 13 november firades med pompa och ståt passade man bland annat på att dela ut Kartans års pris (ni visste väl att 2008 är Kartans år?) till Eniro och Hitta.se, de företag som mer än några andra fört ut kartläsandet på webben och gjort framförallt stadskartorna till allmän egendom.

Detta gillas högt och rent av Kartografiska Sällskapet, som i sin motivering till valet av pristagare skriver:

”Deras respektive tjänster används av och effektiviserar vardagen för över två miljoner unika besökare varje vecka. Deras sätt att använda geografisk information på webben är ett föredöme för andra företag. Tjänsterna utvecklas kontinuerligt.”

Ett annat pris, Kartografiska Sällskapets jubileumspris, utdelades till amerikanen Jack Dangermond, grundare av och chef för ESRI, ett av världens ledande företag inom geografiska informationssystem. Han har framförallt varit framgångsrik med att utveckla kartor till arbetsredskap för forskare, företag och myndigheter.

Jubileet firades i Folkets hus och i stadshuset i Stockholm men med starkt Gävleinslag. Helt naturligt med tanke på att Lantmäteriet sedan länge finns här.

Bland annat sammanstrålade fyra Gävlebaserade generaldirektörer under kvällen: Stig Jönsson, Joakim Ollén, Sture Norberg och Jim Widmark.

Mer läsning

Annons