Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-årig designer med eget företag

Annons
Linda Bäckström är bara 17 ochdesignar egna kläder. Mellan skoltid och läxor syr honupp kollektioner som hon säljer både i Gävle ochi Stockholm.

Namn: Linda Bäckström

Ålder: 17 år

Skola: Hantverksprogrammet textil och designpå Polhem

Familj: Mamma, pappa och tre yngre syskon

Fritid: Företaget är min fritid,men jag tycker om att vara ute i naturen, åka snowboardoch att rida

Bästa låt: Regina Lunds Uniqe

Bästa bok: Louise Boije af GennäsStjärnor utan svindel

Bästa film: American History X med EdwardNorton

Drömyrke: Kläddesigner i eget företag

Aktuell: Startade egen design firma i höstasoch fick pris för bästa affärsplan före jul

Fyra klasser på textilprogrammet på Polhemsskolanmen inte en enda kille. Varför syr inte killar?

Det ska gå fort och bli bra direkt förkillar. Och det är en lång väg att gå innanman syr bra. Det såg jag inom ridningen också attde få killar som rider är verkligen duktiga. Sammasak inom design. Killar är mer målinriktade och villbli bäst.

Men det är grupptrycket också. Min pappa bådesydde och stickade mycket förut. När han och mamma hadeen garnaffär ihop ville kunderna helst handla av mamma. Pappamåste alltid bevisa att han också kunde. Ibland närmamma var ledig och pappa jobbade sa kunderna att de skulle kommatillbaka när flickan jobbade. Det finns mycket fördomaräven för killar.

Hur kom du på vad du ville bli?

Jag är ju nästan uppvuxen i en garnaffär.Undantaget som mamma och pappa hade på åttiotaletvar jättepopulär med lurviga pastellfärgade garnersom var trendiga då. Men jag var helt anti och ville hellresatsa på hästar. Jag tänkte välja ett naturbruksprogramoch bli hästskötare eller stallchef.

Plötsligt gjorde jag en helomvändning och kom påatt det var jättekul att sy. Jag blev nog lite påverkadi skolan också. Många lärare tyckte att jag varkreativ och borde göra något av det. Nu vill jag helstbli designer, och skulle jag inte lyckas med det kan jag alltidbli hästskötare sedan.

Hur kom du på att starta ett företag?

Det var Ung Företagsverksamhet som kom tillskolan och delade ut lappar. Jag blev sugen och fick hjälpav dem.

Hur hittade du dina första kunder?

Jag sydde upp en kollektion och hade en premiärvisninghemma i min ateljé. Jag bjöd in folk genom att delaut massor med lappar och sprida ut ett rykte. Jag tänkteinnan att tänk om jag står här och ingen kommer.Men det kom massor med människor och jag kände mig chockad.

När jag kollade mina kvitton efteråt hade jag sålt15 plagg direkt på premiären. Det blev en stor kickför mig.

Sedan har kompisar tipsat om olika butiker och nu säljerjag kläder på Orangutang i Gävle och påTjalla Malla på Söder i Stockholm. En butik som justtar emot kläder från unga designers.

Vad tycker skolan om dina framgångar?

Det är lite jantelag i skolan, tyvärr.En del tycker att det är för tidigt för mig attstarta företag. Att jag borde göra klart skolan förstoch vänta med att satsa. Men för mig känns deträtt nu.

Du har redan fått ett pris?

Ja, jättekul, för bästa affärsplaneni Gävleborg. Jag hade gjort en konkurrensbevakning och kartlagtmina konkurrenter. Jag tror att det imponerade på juryn.

Vem är din värsta konkurrent?

Kedjorna, som säljer trendigt och billigt. Menjag riktar in mig på kunder som inte vill ha massproduceradekläder utan mer speciellt. Mina kläder ser olika ut,en del häftiga saker som sticker ut men även helt svartaplagg.

Hur ser din vårkollektion ut?

Med mycket färg, särskilt rött, lilaoch lime. Det är min syn på våren. Jag gårmycket på känslan. Tunikor med sprund i sidan, attha utanpå byxor är lite speciellt för mig. Denmjuka trikån är också typisk för mig, ochutanpåsömmar med overlock i avvikande färg. Detser nästan ut som om plagget är ut och in.

Vad betyder overlocken för dig?

Utan den syr jag inte! (Skratt) Den är i allafall väldigt viktigt för med den blir det proffsigasömmar. Om jag satt och sick-sackade alla tygkanter, hurskulle det se ut? Insidan på ett plagg måste ocksåvara snygg.

Vad tycker du är ute nu?

Buffalodojor och jazzbyxor med tajta små topparkänns ute för mig.

Vilket är ditt älsklingsplagg?

Färgstarka tunikor tycker jag om. Det kan bådevara festligt och vardagsfint.

Vad ger dig rysningar då?

Tajts, som sitter åt hela vägen. Ingenär till sin fördel i tajts. Och killar med vita tubsockoreller sportstrumpor till snygga finskor. Fel strumpor kan förstöraen snygg tröja.

Har du någon kille?

Nej, jag är singel. Jag har så ont omtid och går ut så lite. När jag gör någotgår jag på kafé och fikar och tittar påfolk.

Hur ska en kille vara?

Omtänksam och ärlig. Och för mig ärdet viktigt att han är kreativ och har egna intressen. Hanmåste ha ett eget liv annars skulle han kväva mig.

Det är samma sak med kompisar. De ska vara självständigaoch inte beroende. Jag behöver utrymme för mig själv.

Finns det fler skillnader mellan tjejer och killar?

Det är lite trökigt med bara tjejer i fyraklasser i skolan. Ibland är det svårt att veta varman står hos tjejer för de är så speciellamot varandra. De viskar, myglar och ger blickar. Killar ärrakare och säger vad de tycker.

Har du någon favoritdesigner?

En är Dolce & Gabbana, häftiga grejormed djuriska mönster, korsettliv och synliga underkläder.

Vad tycker du om modellbranschens baksidor med självsvältoch droger?

Om jag någon gång skulle komma sålångt, skulle jag inte vilja ha sådana modeller tillmina kläder. Jag vill ha naturliga modeller som ser olikaut. Jag tror dessutom att det här med att vara smal hållerpå att förändras. Det kan man se redan påmodet som kommer. Modet blir mer och mer individuellt och fritt.Därför kommer modellerna att bli det också. Budskapet"Ta mig som jag är" är en trend som kommer.

Vilka storlekar gör du?

Jag syr upp small, medium och large, men om någonbehöver en annan storlek syr jag den på beställning.Tjejer blir både längre och större och det behövsfler storlekar. Många affärer tar ett dyrare pris förstörre storlekar, men jag har bestämt mig för attdet är orättvist. Det är nästan diskrimineringatt ta ut mer bara för att man behöver en störrestorlek.

Jag har ett problem själv och det är att hitta snyggaskor. Jag är 182 lång och har 43 i skostorlek. Sålänge jag gick i jympaskor gick det bra, men det ärjättesvårt att hitta snygga skor i min storlek. Ochde är alltid dyrare. Det gör mig så arg.

Har du komplex för något?

Nej. Inte så att jag känner mig stöddig,men jag har fått en bra självkänsla hemifrån.Jag blev alltid peppad under uppväxten med att jag dugeroch är bra. Passar det inte så får det vara.Jag tror att allt prat om bantning och utseende, särskiltbland tjejer handlar om att man vill bli bekräftad. Man villhöra att man duger. När en tjej säger "gud vadtjock jag är" vill hon egentligen bara höra att honinte alls är för tjock.

Varför ska du byta logga i april?

Då byter jag ut mitt gamla märke med "LindaB design" mot "eva & linda". Det beror på att jag skabörja samarbeta med mamma. Jag var osäker först,men hon har velat länge och nu har jag bestämt mig föratt två är starkare än en. Vi är bra påolika saker, hon på ekonomin och jag på marknadsföring.Mamma hade affär i tio år, där hon bådesydde och stickade kläder. Efter det har hon jobbat som kostymörpå teatern och nu spanar hon efter framtidens trender åtolika företag. Tillsammans kan vi göra en störrekollektion med mer grejor.

Vem skulle du helst vilja göra kläder till?

Madonna och Robyn. Jag har faktiskt skickat ett brevtill Robyn. Henne skulle jag vilja klä i tuffa, kaxiga grejori starka färger, lager på lager och en ny hårfärg.Rödceris, tror jag. . .

Mer läsning

Annons