Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 för felplacerad säng

Arbetsmiljöverket höjer tonläget och vill ha 200 000 kronor för varje felplacerad säng på Gävle sjukhus. Vitet på 30 000 kronor har inte fått landstinget att ställa sängarna rätt.

Annons

Enligt arbetsmiljölagstiftningen ska patientsängar ha 80 centimeters fritt utrymme på varje långsida för att personalen inte ska riskera arbetsskador. I samband med överbeläggningar bryter Gävle sjukhus regelbundet mot förbudet.

2006 beslutade Arbetsmiljöverket att kräva vite för varje felplacerad säng för att förmå landstinget att göra något åt problemet.

– 30 000 kronor har inte fått avsedd effekt, säger Mia Carnerius, arbetsmiljöinspektör.

Sedan 2006 har verket gjort 56 inspektioner. Vid 26 tillfällen har personalen inte haft tillräckligt arbetsutrymme runt sängen. I 16 av de 19 fall förvaltningsrätten har avgjort har landstingets dömts att betala. Tre ärenden är inte avgjorda än och ytterligare fyra har Arbetsmiljöverket inte hunnit lämna in till rätten.

Därför vill Arbetsmiljöverket nu höja vitet. Enligt verkets drygt ett år gamla riktlinjer är nästa steg för mindre sjukhus som inte följer sängreglerna 200 000 kronor.

– De har rätt, vi ska erbjuda en bra arbetsmiljö, det är jätteviktigt, säger Roger O Nilsson, chef för medicindivisionen.

Han har inte hunnit läsa underrättelsen än, men säger att mycket gjorts för att minska överbeläggningarna. Bland annat tittar de på patientens väg genom vården och ut till kommunerna.

Än syns inte hela effekten av de runt 20 nya vårdplatser som sjukhuset fick för några månader sedan, säger han.

Vitena infördes för snart fem år sedan, varför tar det så lång tid?

– Vi har haft perioder när det har sett bättre ut. Det kanske låter konstigt men det är tröga processer att förändra vårt arbete från början till slut.

Landstinget har till den 5 maj på sig att lämna synpunkter innan Arbetsmiljöverket fattar beslut.

Mer läsning

Annons