Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 år gammal och redan i "utrikes tjänst"

/
  • Foto: JIMMY MORÉN Ryssland 2002. Erik Hjelm från Gävle har gjort en spikrak karriär och blev redan vid 20 års ålder stationerad generalkonsulatet i S:t Petersburg. Här ses han utanför stadens historiska byggnad, Vinterpalatset.

Hur många 21-åriga grabbar kan skryta med en kostnadsfri trerumslägenhet på 100 kvadrat, ett ansvarsfullt och välavlönat jobb vid generalkonsulatet i - låt säga - Ryssland och att vara fyrspråkig? Ingen? Jodå, faktum är att samtliga dessa attribut stämmer in på en och samma gävlekille - Erik Hjelm.

Annons
När han blickar ut genom fönstret befinner han sig i hjärtat av historiska S:t Petersburg.
Några kvarter bort sträcker sig paradgatan Nevskij Prospekt och därifrån kan man skymta Vinterpalatset och lökkupolerna som tillhör Uppståndelsekyrkan.
I motsatt riktning, lite i skymundan, ligger svenska gränden där generalkonsulatet är beläget som är Eriks arbetsplats.
- Jag muckade från tolkskolan i mitten av juni 2002 och sökte därefter till Ryssland. Jag visste att UD rekryterar från tolkskolan varje år och efter en intervju fick jag komma hit, ler Erik som nu avverkat halva tiden i Ryssland.

Men låt oss backa bandet ytterligare några jordsnurr. Efter att ha lämnat högstadiet och Stora Sätraskolan och därmed sin uppväxts stadsdel blev det naturvetenskapliga studier vid Vasaskolan - men bara i ett år.
Därefter bar det nämligen av till Uppland och Forsmarks skola. Sommaren 2001 tog han studenten med 20.0 i slutbetyg - just precis, det högsta betyg man kan få.
- Ibland saknar jag Forsmark, att bo i korridor och alla kompisarna, säger han.
I Ryssland är ensamheten och hemlängtan de största svårigheterna att bemästra för en kille som annars lyckas med det mesta.
- Jag har de flesta svenska teve-kanalerna och det kan lindra min hemlängtan ibland. Och det har blivit bättre med tiden, jag spelar innebandy med några svenskar och har lärt känna några ryssar också. De kan se ganska sura ut på ytan men när man väl lärt känna dem är de trevliga, säger Erik som ändå skulle vilja komma hem lite oftare och klagar över att telefonsamtalen hem är dyra.
- Här hjälper jobbet till mycket. Särskilt nu runt nyår när vi haft 1 400 ärenden på en vecka. Mitt jobb går ut på att kolla visumansökningarna till Sverige genom att söka i Schengenregistret och kontrollera att de sökande inte finns med där. Ibland gör jag också intervjuer.

Trots att S:t Petersburg i år firar 300 år som stad ville alltså många fira nyår i Sverige, men å andra sidan bor det ju rätt många människor i den ryska storstaden, närmare 6 miljoner faktiskt.
- Det är lite skillnad jämfört med Gävle. Men hemma slipper man alla bilar och avgaser.
Erik som fyller 21 år på tisdag berättar att hans lägenhet fungerar som en fristad. Att stiga in där är att ta ett steg tillbaka till realtid. För om trappuppgången är belagd av ett tjockt lager damm och ger sken av att vara ett gemytligt tillhåll för råttor, är Eriks lägenhet snarare ett modernt palats. 100 kvadratmeter fördelade på tre rum och kök.
- Allt var möblerat och klart när jag kom hit. Jag köpte en teve, tog med min dvd, min dator och förstås mitt piano.
Pianot är ovärderligt, för Erik är förstås musikalisk också.
- Musik och språk är två av mina största intressen, säger han.

Förutom svenska, engelska och ryska talar han även tyska. Det är nog just språk det kommer att handla om i framtiden för Erik, men...
- Nja, jag vet inte riktigt. Till hösten vill jag plugga teknisk fysik i Uppsala.
Nåväl. Det spelar kanske ingen större roll vad Erik Hjelm företar sig. Det blir ändå framgångsrikt.
Han är sån helt enkelt.

Jimmy Morén
frilansreporter i Gävle

Mer läsning

Annons