Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25-åring tog sitt liv på psyket

En man i 25-årsåldern tog sitt liv på den psykiatriska avdelningen på Gävle sjukhus.

– Det är jättebeklagligt, säger Camilla Männikkö, anmälningsansvarig inom psykiatrin.

Annons

Mannen, som hade kontakt med öppenvården sedan tidigare, hade hamnat i en livskris, sökte hjälp på psykakuten och blev inlagd. Dagen efter mådde han bättre och sa i läkarsamtalet att han hade framtidsplaner och att självmordstankarna återgått till att vara som de brukar.

Läkaren bedömde självmordsrisken som låg till måttlig, vilket innebär att man inte får gå ut ensam men inte har särskild tillsyn på avdelningen. Senare samma dag tog mannen sitt liv på sitt sjukhusrum.

– Det är jättesorgligt för anhöriga, närstående, vänner och bekanta, säger Camilla Männikkö.

I psykiatrins egen utredning tycker de sig inte kunna se några brister i mannens vård. Camilla Männikkö säger att de följt de rutiner som finns när de bedömer att det är låg till måttlig risk att någon tar sitt liv.

Att vara inlagd innebär inte med automatik att personalen har ständig tillsyn. Det är dock ovanligt att någon tar sitt liv på en avdelning.

Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen. Enligt lex Maria ska landstingen anmäla alla tillfällen dit för granskning då någon tar sitt liv inom fyra veckor efter att ha haft kontakt med vården.

Mer läsning

Annons