Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-åring skadad efter operationsmiss

En kvinna i 30-årsåldern skadades allvarligt i samband med en misslyckad höftoperation på Gävle sjukhus.

Nu ska händelsen utredas av Socialstyrelsen

Annons

Kvinnan hade i sex år gått med höftbesvär när hon i mars i år lades in på Gävle sjukhus för operation. Besvären hade orsakats av en godartad benutväxt i närheten av höftleden. Syftet med operationen var att ta bort benutväxten.

Den läkare som utförde operationen tog dock grundligt miste. Istället för att operera bort benutväxten tog han bort höftkulan.

Den uttagna höftkulan blev liggande några minuter på det sterila operationsbordet innan misstaget upptäcktes och kulan sattes tillbaka. Frakturen lagades med plattor och skruvar. Men resultatet blev inte bra. Kvinnan fick stora besvär efter operationen och efter tre månader fick en ny operation göras där en höftledsprotes sattes in. Hur den operationen utfallit är för tidigt att säga.

– Vi hoppas att kvinnan ska bli återställd, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid Division operation.

Han beklagar att kvinnan åsamkats en allvarlig vårdskada. Den opererade läkaren bär ansvaret. Han gjorde en felbedömning av anatomin i operationsområdet, enligt Holtby.

Enligt Holtby är läkaren ingen nybörjare utan en specialistkompetent ortoped.

Landstinget har Lex Maria-anmält händelsen till Socialstyrelsen som nu får granska läkarens agerande. Även inom ortopedkliniken kommer en utredning att göras.

Mer läsning

Annons