Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner ska minska läkarbristen

Landstinget satsar drygt 30 miljoner kronor på fler läkare under utbildning nästa år. Det ska minska läkarbristen.

Annons

De höga hyrläkarkostnaderna är ett välkänt problem i landstinget. Landstingsstyrelsen godkände i går att öka budgeten för läkare under AT- och ST-utbildning från drygt 163 miljoner kronor till drygt 196 miljoner kronor nästa år. Det ska göra det möjligt att ta emot fler och är ett sätt att på sikt få fasta läkare och minska hyrläkarbehovet säger Eva Tjernström, S, landstingsråd.

- Får man utbildningsläkare att trivas och stanna är det ett säkrare sätt.

Landstingets revisorer har kritiserat att kostnaderna för hyrläkare blev nästan dubbelt så höga som budgeterat i fjol. Landstingsstyrelsen svarar att de ska budgetera bättre och att de arbetar med att minska behovet.

- Vi har prioriterat hög tillgänglighet, säger Hannah-Karin Linck, C, lanstingsråd.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Folkpartiet anser att personalpolitik och ledarskap behöver bli bättre. De vill också slopa de uppmärksammade bonussummor som betalas ut fram till sista juni för läkare inom vissa specialiteter som skriver på för ett eller två år.

- Sign-on-bonusen är bara en liten del i den palett man jobbar med vid personalrekrytering, säger Hannah-Karin Linck.

Hon säger att den fått flera specialister att börja i landstinget. Hon vill invänta den utvärdering som ska göras innan hon säger vad hon tycker om bonusen.

Mer läsning

Annons