Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 år senare är återseendet kärt

/
  • Foto: MARIANNE LUNDQVIST Australien 2002. Efter 35 år möts de på nytt, Bernt Lundqvist från Hamrånge och Bruce Teede från Australien. Ett kärt möte

De möttes första gången på sextiotalet, Bernt Lundqvist från Hamrånge och Bruce Teede från Australien. De jobbade sig runt Australien och följdes sedan åt till Sverige och planerade att fortsätta till Kanada. Så blev det inte. Men nu, 35 år senare, har det träffat varandra igen.

Annons
Trettiofem år hade gått sedan den där aprildagen 1967, då jag och min man Bernt vinkade av Bruce i Liverpools hamn. Trettiofem år då kontakten aldrig brutits och tankar om ett återseende alltid funnits. Och så, en novemberdag förra året, möttes vi igen.
I Perth i Australien där Bruce numera bor med sin familj.

Bernt och Bruce lärde känna varandra när de jobbade med byggnadsarbeten i Gladstone på den australiska östkusten i mitten på sextiotalet. Bernt hade kommit från Sverige och Hamrånge för att under cirka två år se sig omkring, lära känna nya platser och nya människor. Bruce kom från staden Bunbury på västkusten med samma målsättning.
De följdes sedan åt söderut via Brisbane, Surfers Paradise och Sydney. Tog jobb som fruktplockare i Mooroopna, med Melbourne som närmaste stad, innan de åkte vidare till Tasmanien och arbete på ett dammbygge. De fortsatte mot västkusten, upp till Canarvon och en anställning på en fisketrålare. De planerade sedan att resa genom Europa till Sverige och därefter arbeta sig runt i Kanada och USA och så tillbaka till Australien igen.
Till Sverige kom de i september 1966. De jobbade vid massaindustrin i Norrsundet under ett halvår för att spara ihop pengar till resan över Atlanten.

Men här kom deras vägar att skiljas. Som medborgare i Brittiska samväldet behövde Bruce inget arbetstillstånd i Kanada. Bernt däremot fick avslag på sin ansökan.
Istället blev det så att Bernt och nu också jag fick vinka av Bruce när fartyget lättade ankar i Liverpool.
Under två år arbetade och reste han runt i Nordamerika innan han återvände till Australien och återupptog yrket som banktjänsteman. Han ägnade sig därefter åt egen företagsamhet innan han, hustrun Beverly och de tre barnen gav sig ut på en tre år lång seglats runt Australien. Sedan tio år tillbaka bor familjen i förorten Sorrento.
Via brev har Bernt och Bruce följt varandra genom åren och inbjudningarna har varit ömsesidiga. Nu blev det vi som fick möjligheten att göra resan till det första mötet och på flygplatsen i Perth tog Bruce emot.
- Hello, friends and welcome to Australia! vinkade han igenkännande.

Bruce och hans fru Beverly hade noggrant förberett vårt besök och utöver sightseeing i och omkring Perth fanns en 150 mil lång resa i sydvästra Australien inplanerad.
Det blev en resa till välbekanta platser för Bernt och Bruce, platser som gav oss en del av hans och hans familjs historia, men också upplevelser av det genuina Australien.
Språkbarriärerna var snart undanröjda och naturligtvis blev det en tid då minnen väcktes till liv igen. Från deras gemensamma tid i Australien och tiden i Sverige som Bruce mindes väl.
- Ja, en del saker bara alltför väl. Min enda nyårsafton i Sverige till exempel, berättade han med ett gott skratt.
Snön och kylan liksom många goda vänner är andra minnen som finns kvar. Språket däremot har han glömt det mesta av, men nu fick han anledning att fräscha upp sina gamla kunskaper.
För den här gången säger vi inte adjö utan på återseende. Om två år är det vi som hälsar Bruce och Beverly Teede välkomna till Hamrånge och Sverige.

Marianne Lundqvist
frilansreporter i Hamrånge

Mer läsning

Annons