Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

36 fall av svininfluensa i länet

Sedan de första fallen i Gävleborg inrapporterades i december har det bekräftats att 36 personer insjuknat i svininfluensa. En man från Gästrikland har dött av sjukdomen, skriver Arbetarbladet.

Annons

Den avlidne mannen ska ha dött i mitten av januari till följd av att hans kropp inte tålde influensaviruset, berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo

– Han dog efter några dagar. Han var i 70-årsåldern och inte vaccinerad förut, säger Signar Mäkitalo.

Hittills har 36 fall av svininfluensa bekräftats i länet, vilket är en snabb ökning sedan de första fallen inrapporterades. Men smittskyddsläkaren gissar att antalet smittade är långt fler än så.

– Det är många, men det är bara de som vi tagit prov på som vi vet, säger Signar Mäkitalo som menar att det är svårt att bedöma om influensan fortsätter sprida sig.

– Smittskyddsinstitutet bedömer att det kan öka. Men det är mycket som spelar in, vädret och hur vi umgås.

Av de bekräftade fallen har vissa kunnat åka hem efter samtal med läkaren, medan andra lagts in på sjukhus. Det lär just nu finnas en svårt sjuk person i 30-årsåldern som är inlagd. Något som smittskyddsläkaren bekräftar.

– I vårt län finns det en som vårdas i respirator just nu, säger Signar Mäkitalo som också poängterar att det är en mycket liten andel unga friska personer som blir svårt sjuka av svininfluensan.

För de flesta handlar det om att vara hemma och ta igen sig om man insjuknat. Men hör man till gruppen som är 65 år eller äldre, eller har en risksjukdom, bör man ta kontakt med sjukvården snart efter det att man drabbats. Samma råd ger Signar Mäkitalo till alla som uppvisar följande symptom:

– Om man får svårt att andas, får blåa händer eller inte orkar klara sig ska man kontakta sjukvården, även om man är en i botten frisk 30-åring.

Mer läsning

Annons