Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-talister på Albion

/

Annons

1946 var på flera sätt ett minnesvärt år. Riksdagen beslutade om fri skollunch i Sverige, folkpensionen höjdes och hela Europa gladdes åt freden som nu var årsgammal. Själv föddes jag just 1946 uppe i Stråtjära och det var stor fest i Gävle. Men tyvärr inte därför utan snarare för att stan fyllde 500 år.

Det var också den sommaren som någon på Albion som skaffat sig en ny lådkamera fick för sig att samla ihop så många barn som möjligt och ta en gruppbild på innergården.

Det är den bilden vi ser här ovan.

Jag har fått låna den av Nils Göran Ramberg, som fyller 70 år på lördag och gärna vill ha en GIF-seger mot Djurgården på söndag som present. Hans farbror hette nämligen Sven-Gösta och var en av klubbens stora fotbollsprofiler genom tiderna, allsvensk på 1930-talet. Nicke är född GIF:are och stor supporter fast han bor i Täby sedan länge.

Han är själv med på bilden, var alltså fem år då den togs, men vem av lintottarna är han? Och vilka är de andra? Ni som känner igen unge Nils Göran eller er själva eller någon över huvud taget, ring gärna och berätta.

Ulf Kriström

Mer läsning

Annons