Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48 år på samma jobb

/
  • Under sin tid på Wikmans bil har Sven-Olov jobbat fackligt i 35 år som klubbordförande, skyddsombud och studieorganisatör. Också det ett svårslaget rekord.

Han kom dit som 17-årig elev. För en vecka sedan tackades Sven-Olov Jansson av efter 48 år som bilmekaniker på Wikmans bil i Gävle. Och han har inte längtat därifrån en enda gång.

Annons

Sven-Olov Jansson har börjat vänja sig vid pensionärslivet. Han fyller inte 65 förrän i slutet av november men slutade redan i början av juli eftersom han hade många lediga dagar att ta ut. Så den här sommaren har det funnits mer tid för husvagnen, döttrarna och barnbarnen.

17 år gammal började Sven-Olov Jansson i yrkesskolan, som det hette på den tiden, för att bli bilmekaniker. Utbildningen var treårig och eleverna hade praktik fem dagar i veckan. Den sjätte hade de teori.

– Jag minns att vi gick i vanlig skola på torsdagar, säger Sven-Olov Jansson. Och att vi fick två och femtio i timmen under praktiken. Det räckte lagom till busskortet.

Efter tre år var skolan slut och som 20-åring fick Sven-Olov jobb på sin praktikplats. Men då fick han gå med en instruktör i tre år. Under alla 48 åren har det varit Ford som gällt. Han har i stort sett bara jobbat med Ford, trots att företaget sålt och haft service på andra märken. Självklart har han bara kört Ford.

Jobbet har naturligtvis förändrats sedan 60-talet. Från att ha varit helt mekaniskt är det nu mest datateknik. Bilen kopplas till en dator som söker igenom och via koder talar om vad felet är. Tiden när bilägaren själv kunde meka är förbi.

– Nu är det en konst att bara byta en lampa, säger Sven-Olof. Det kan vara krångligt för verkstaden också.

Under åren har han deltagit i en tävling som heter ”Sveriges bästa bilmekaniker” tolv gånger. Det innebär att han har elva ölsejdlar i tenn och ett antal punschmuggar i sin ägo, samt två resor att minnas.

48 år på samma arbetsplats är ovanligt i dag. Har du aldrig funderat på att sluta?

– Nej, inte på allvar. Vi har trivts med varandra och det har varit ett gott samarbete där vi hjälpt varandra.

Förra fredagen var det stor avtackning på jobbet samtidigt som det var kick off för personalen. Det började med go cart i Rörberg och fortsatte med fest på företaget. Sven-Olov kom hem med presentkort, blommor, en tavla och många uppskattande ord.

Mer läsning

Annons