Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abborrarna äntligen på hugget

/
  • Positivt om abborr­fiske.
  • Exakt här vill Gävle Energi bygga det nya kraftverket i Forsbacka. Fiskväg, fingaller för att hindra fisk från att dödas i turbinerna och transport av lekvandrande ål förbi kraftverken har diskuterats. Vilka åtgärder för livet i vattnet ska finnas vid ett nytt och modernt kraftverk?
  • Fångsten i söndags bestod av tre gäddor i den här storleken.
  • Laxsmolt från Testeboån på väg ut mot havet. Nu är det krafttag på gång för laxen i Östersjön.
  • Gäddfestival på lördag. Micke Norrbelius brukar finnas med i toppen på resultat­listan.

Positiva rapporter om abborr­fisket efter kusten har droppat in. Det känns skönt. Samma fiske har för min egen del hittills gått dåligt

Annons

. En oro infinner sig lätt om att det hänt något som vi inte önskar med abborrarna därute. Att många av de övriga fiskarterna i vårt artfattiga hav går på knäna vet vi. Abborren är fortfarande ljusglimten i mörkret. För gädda, lax, sik och öring har det varit nästan påfrestande många negativa larm.

För första gången förlade jag i söndags en abborrfisketur till Iggön. Närmare bestämt till Iggösundet, mellan Iggön och Säljemar. Jag fiskade från kanot. Kanoten sjösatte jag i den lilla hamnen vid inloppet till Iggösundet.

I stället för att åka dit jag hört att abborrfisket just nu är riktigt bra så provade jag en för mig ny plats. Jag har fiskat gädda med hyfsad framgång i Iggösundet. För abborre ser sundet riktigt bra ut. Trots det resulterade mitt abborrfiske endast i tre små gäddor.

Även en fisketur som inte ger önskat resultat är en intressant fisketur. Naturupplevelser får man alltid. Att glida fram ljudlöst i kanot ger en extra dimension åt upplevelsen. När jag kom in över grunda områden med vattenvegetation fick jag se enorma mängder småfisk. De fanns överallt i alla rum vegetationen bildade. De minsta ynglen kunde jag inte artbestämma, men de lite större var löjor.

En havsörn visade sig då och då över skogen på fastlandssidan.

Iggösundet kan jag med andra ord rekommendera. Kan du inte ta dig ut på vattnet så finns där en liten kaj i änden på Hamnvägen. Att kastmeta från den måste helt enkelt fungera bra.

Ett annat aktuellt fisketips är gösfisket i Gavleån, mitt i stan. Höstsäsongen har kommit igång riktigt bra, efter vad jag hört. De flesta gösarna som vanligt under kilot, men även bitar på både fyra och fem kilo har fångats.

Själv har jag de senaste dagarna ägnat intresse för Gavleån uppe vid Forsbacka. Gävle Energis ansökan till miljödomstolen för att få tillstånd att bygga ett nytt vattenkraftverk i Forsbacka blev offentlig förra veckan. Det nya kraftverket ska ersätta ett nästan hundra år gammalt kraftverk. Bygget har väckt stort intresse i fiskevårdskretsar. I Forsbacka får vi i det nya tillståndet svar på hur synen på våra vattendrag förändrats under de sekel som gått sedan det gamla kraftverket byggdes. Vad innebär det att vi i dag har en helt annan lagstiftning? Nu har vi dessutom miljömålen att leva upp till. Och det fortfarande oprövade vattendirektivet. Vad behövs för att uppnå miljökvalitetsnormerna enligt direktivet i Gavleån vid Forsbacka?

I tillståndet för det befintliga kraftverket finns praktiskt taget inte några skyldigheter att ta hänsyn till livet i vattnet. Hur det nu slutar i Forsbacka kan få stor betydelse för framtida fiskevårdsarbete i hela landet.

Texten i ansökan innehåller tydliga spår av att en medvetenhet finns om att det är nya vindar som blåser nu. Åtgärder för att hjälpa fisk såväl upp som ner förbi kraftverket beskrivs. Däremot har jag inte hittat något av det på de ritningar som ingår i ansökan.

I nuläget bedöms det inte finnas något behov av fiskväg står det i texten. Den som skrivit det lever kvar i den tid då en fiskväg normalt kallades för laxtrappa, och var konstruerade så att endast lax och öring kunde passera.

Att någon lax åter ska passera Forsbacka är mycket riktigt inte aktuellt. Däremot finns det åtminstone ett tiotal andra fiskarter i Storsjön och Gavleån som gladeligen skulle simma upp och ner mellan ån och sjön om de fick chansen. Många av dessa är i och för sig arter som vi människor traditionellt sett inte värdesatt lika högt som lax. Det är av just detta skäl det i dag saknas fiskväg vid 98 procent av kraftverken i Sverige. Frågan är om miljömålen och vattendirektivet bygger på samma värderingar.

Gävle kommun, Sandvikens kommun, länsstyrelsen, berörda fiskevårdsområden, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen har alla framfört att de förväntar sig åtgärder för fisken vid Forsbacka.

Gävle Energi vill komma igång att bygga i Forsbacka så fort som möjligt. Hur fiskåtgärderna ska se ut måste bli klart innan dess. Så nu gäller det att alla goda krafter hjälps åt med den saken.

På tal om lax. Ser vi till förslaget för fisket i Östersjön 2012 som EU-kommissionen presenterade i torsdags så måste det vara riktigt illa ställt med laxen nu. Kommissionen slår till med en minskning av laxkvoten i Östersjön med hela 80 procent. I år får yrkesfiskarna fånga 250 000 laxar. Sveriges del av kvoten är drygt 70 000 laxar. Nästa år kommer alla länderna tillsammans runt Östersjön dela på en total kvot av 53 000 laxar.

Hela sommaren har det kommit larmrapporter om dålig laxuppvandring i många svenska älvar. 2010 var ett riktigt bottenår för laxen, och 2011 är på väg att bli ännu sämre.

Målet med att minska fisket så kraftigt 2012 är att göra laxfisket ekonomiskt och ekologiskt hållbart genom att följa forskarnas rekommendationer. Fiskbestånden måste tas om hand för att bevaras till nytta för nuvarande och kommande generationer.

Nya projekt för flodkräftan planeras i Gävleborgs län. Länsstyrelsen tillsammans med kommunerna och intresserade fiskeförvaltare gör i samverkan en kraftsamling för flodkräftan.

En sjö som kan bli aktuell för en satsning är Lundbosjön. Förutsättningar ska i och för sig först undersökas ordentligt. Ett inledande provfiske genomförs denna vecka.

Jag har själv fiskat en hel del i Lundbosjön. Sjön hyser skapligt med gädda och abborre. Aldrig någonsin har jag sett till någon kräfta i sjön.

Lundbosjön tillhör Testeboåns vattensystem. Flodkräftor har funnits i Testeboån både uppströms och nedströms Lundbosjön. Så varför ska det inte kunna finnas flodkräftor i Lundbosjön?

När jag för några veckor sedan efterlyste iakttagelser av kräftor i Hamrångeån så blev det napp. Av de rapporter som kommit in kan vi lägga ett pussel som visar att det finns kräftor i hela vattensystemet, med att det är mycket glest mellan dem.

Nu frågar jag om Lundbosjön. Har du någon gång någonstans i eller vid Lundbosjön sett kräftor eller delar av kräftor? Hör i så fall gärna av dig till mig. Det är mycket värdefull information för projektet.

På lördag är det dags för Gävle Fiskredskaps årligen återkommande Gäddfestival.

Festivalen är en gäddfisketävling. Fisket sker i lag från båt med max tre personer per lag. Längsta gäddan och de tre längsta gäddornas totallängd räknas. Alla gäddor återutsätts. Tävlingstiden är mellan 8 till 16. Anmäl deltagande och betala startavgift i butiken senast fredag.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons