Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke föll ur trasig säng

/
  • Åke Eriksson klarade sig undan med blåmärken när han föll ur sjukhussängen. Hustrun Anita hade i flera dagar utan resultat bett om en fungerande grind.

Trots upprepade påminnelser dröjde det till det att 77-årige Åke Eriksson ramlade ur sängen på sjukhuset innan han fick en med fungerande grindar.
Varför vet inte infektionsavdelningen än, men sängar har varit en bristvara.

Annons

Sängen den medtagne och rörelsehindrade Åke Eriksson fick då han blev inlagd på infektionsavdelningen den 24 januari hade bara en grind, fastbunden med plastpåse. Han och anhöriga fick löfte om att det skulle ordnas.

Till att börja med ställdes den grindlösa sidan mot väggen. Först förra tisdagen kom en andra grind, men den satt inte uppe utan föll ner när man rörde vid den, berättar hustrun Anita.

Anhöriga bad om grindar under hela veckan utan resultat. Anita Eriksson säger att hon fick veta att det inte fanns några.

– De kan inte ha glömt bort det. Jag har annars förståelse för att saker kan komma emellan och man kan glömma, säger dottern Anne-Lie Eriksson, som tror att en förklaring kan vara att pappan ansågs för dålig för att kunna trilla ur.

Men i lördags ramlade han ur sängen och blev liggande minst tre kvart på golvet innan någon upptäckte honom.

Samma dag fick han fungerande grindar.

Hur han kunnat ramla ur vet ingen. Anne-Lie Eriksson tror att han tog tag i sänggrinden och drog sig mot den och att grinden då föll ner och han med den.

– Han måste ha legat väldigt nära kanten, konstaterar Anita Eriksson.

Som tur var klarade han sig undan med blåmärken. På frågan om han har ont pekar Åke Eriksson, som sedan i måndags är hemma igen, mot sin högra höft.

Annika Hillgren Mattsson är vårdenhetschef på infektion och har i dag ingen förklaring till varför Åke Eriksson inte fick fungerande grindar. Hon har bara talat med Anita Eriksson än och inte med personalen.

– Vi måste gå igenom alltihop, säger hon.

Hon har kommit överens med Anita Eriksson om att Anita ska skriva en anmälan till patientnämnden. När avdelningen har gjort sin utredning får de bestämma om de ska gå vidare med ytterligare anmälningar.

Rent allmänt råder sängbrist på sjukhuset, men Annika Hillgren Mattsson vet inte om det är förklaringen i det här fallet. De många överbeläggningarna, att sängar blivit kvar på den avdelning dit patienten flyttats från infektion och problem med att skicka sängar till lagning, har bidragit till att det varit ont om dem. Nu görs en samlad beställning för hela sjukhuset och lagningsbekymren ska vara lösta.

Mer läsning

Annons