Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten har svårt att klara anstormning

Allt fler söker vård på akuten vid Gävle sjukhus. Många kommer med lindriga åkommor som inte behöver sjukhusbehandling och som mottagningen inte har resurser att ta hand om.

– Det blir inget bra bemötande för dem, säger Hanna Höghielm, akutvårdschef.

Annons

Antalet personer som vänder sig till akutmottagningen på Gävle sjukhus har stadigt ökat de senaste åren.

I år ser ökningen ut att bli mycket kraftig. Tillströmningen beräknas till drygt 41 000 patienter, 5 000 fler än i fjol.

– Det här är inte unikt för oss, en liknande ökning finns inom akutsjukvården i hela landet, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef för akutsjukvården i Gävleborg.

En stor del av ökningen består av personer som åker direkt till akutmottagningen utan att först kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 eller sin hälsocentral. Många av dem är inte så allvarligt sjuka att de egentligen behöver vård på akutsjukhus. På akuten blir dessa patienter ofta lågt prioriterade och de riskerar att få sitta och vänta länge.

– Det är inte bra vare sig för dem eller för oss, säger Hanna Höghielm.

I Gävleborg finns en uppdelning av akutvården där de allvarliga fallen ska tas om hand vid sjukhusen medan de lindrigare hänvisas till hälsocentraler eller familjeläkarjourer. Tidigare satte akutmottagningen i Gävle i system att redan i dörren avvisa patienter som sökt ”fel”. Detta blev hårt kritiserat och nu har man slutat med det.

I dag tas alla patienter in för en bedömning och en undersökning där bland annat blodtryck, syresättning i blodet, temp och andningsfrekvens mäts. Efter det bestäms om patienten ska stanna kvar för fortsatt vård.

– Det bästa vore om patienterna vände sig till rätt vårdnivå redan från början, säger Hanna Höghielm.

Vad det beror på att drop-in-patienterna blivit så många fler är oklart. Kulturell bakgrund tycks ha betydelse för hur människor söker vård.

Hos invandrargrupper är det vanligare att man vänder sig till akuten tidigt för lätta symtom.

Landstinget har tidigare drivit kampanjer för att informera allmänheten om vikten av att alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen innan man åker till en akutmottagning.

Diskussioner förs om att dra i gång en ny sådan kampanj i höst.

Mer läsning

Annons