Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig i livet, sa Bosse

/

Annons

Skutskärssonen Bosse Nilsson (bilden) var en alldeles speciell person. Bandymålvakt av världsklass, sedan elitdomare i fotboll, bandy och ishockey.

Han hade mycket gratis som domare. Kunde till exempel alla tjyvknepen eftersom han själv hade testat dem alla – och några till.

En klassiker är när han som målvakt i Skutskär i en snömatch mot Edsbyn utnyttjade den dåliga sikten och grundlurade domarna. När Edsbyn gjorde mål plockade store Bosse blixtsnabbt fram en annan boll, kastade ut den och låtsades som om han just hade räddat skottet.

Edsbyspelarna blev galna och deras tillresta fans tappade nästan bandyportföljerna i rent raseri. Domarna förstod att de hade blivit blåsta men kunde ju inte döma för något de inte sett, så spelet fick fortsätta.

Om Skutskär vann matchen tack vare detta är det väl ingen som minns längre, men det är mycket möjligt. Det brukade vara jämnt när dessa lag möttes.

Några år senare bjöds Bosse Nilsson, som då hade börjat sin domarkarriär, in till dåvarande Centralskolan i Skutskär för att berätta bandyminnen. Någon ställde frågan om det där målet, och Bosse bekräftade att det hade gått till precis så som det hade beskrivits efteråt.

– Men, sa en modig liten skolpojke, får man göra så?

– Aldrig i livet när jag dömer, svarade Bosse.

Mer läsning

Annons