Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ale, stout och porter på svenska

Annons
Svenska bryggerier är kanske inte det förstasom dyker upp i huvudet när man nämner ale, stout ochporter.

Men på senare år har de överraskat gångefter gång och så kallade mikrobryggerier fårmer och mer uppskattning. På Systembolaget finns en spännandesamlig ale, stout och porter.

"Ale" är en öltyp som är överjäst.Det vill säga att jästen flutit till ytan iställetför sjunkit, som i fallet med underjästa öltypersom lager. Den viktigaste skillnaden är att överjästöl fått dofter och smak av jäsningen medan underjästöl mer präglats av råvarorna.

Ursprunget är engelskt, men ale bryggs också ibland annat Sverige, Australien och Nordamerika. Smak- och färgvarianternaär många. Normalt är ale fruktigt och fylligtmed varierande beska.

Ett smakrikt öl med bra balans och inslag av citrus ochsmörkola är Wisby Klosteröl. En aning beskare ärPostiljon ESB från Jämtlands Bryggerier. De bryggerockså Jämtlands Pilgrim Ale som är fruktigaremed mer humle. Postiljon belönades med ett silver och Pilgrimtog guldmedalj i sina respektive klasser på Stockholm BeerFestival. Från Tärnö bryggeri i Stockholm kommerNils Oscar Farm Ale med tydlig humle och mer bränd ton.

Utländsk ale

De finns betydligt fler utländska ale. Minstbesk men krämig och lätt rökt är Caffrey'sIrish Ale. Måste tyvärr ofta beställas. Medelstorbeska och fyllig brödig smak har 1798 Revolution Red Ale,Kilkenny och Newcastle Brown Ale. Den förstnämnda knepsilverplatsen i sin klass på Stockholm Beer Festival.

Ljusare, sötare med med samma beska är Leffe Blonde.Fruktig och med toner av aprikos La Chouffe Blonde. Fråndet fantastiska öllandet Belgien kommer också de smakrikanästan syrliga Leffe Radieuse och det fruktiga eleganta Duvel.Dessa har rejäl efterbeska.

Mer maltsmak hittar man i Storbritannien; McEwan's India PaleAle har en nästan bränd smak liksom Bass Pale Ale ochBoddington. Större beska har Fuller's London Pride, dockbalanserad med en ton av karamell. En sötma som återfinnsi Abbot Ale, där den dock märks tydligare då beskanär lägre.

Rostad och maltig smak med stor beska har Old Speckled Hen.I Bishops Finger Kentish Strong Ale och Spitfire Ale har iställetde humlearomatiska smakerna tagit över, kombinerat med sammastora beska och rostade karaktär.

Porter är mörkt, nästan svart, överjästöl med rostad fyllig smak. En del sorter är sötamedan andra är torra.

Stout är ett mörkbrunt till svart överjästöl, torrt med kraftig beska och rostad smak. Mest käntär kanske Guiness. Liksom ale finns det också duktigasvenska producenter. Nils Oscar Imperial Stout finns som beställningsvara.Kopparbergs Stout är ett fylligt öl med bränd smakoch viss sötma. Svart från Slottkällans Bryggerivann silver i klassen "Bästa Svenska Öl oavsett kategori"på Stockholm Beer Festival 2000. Svart är en torr portermed ton av rostat kaffe och mörk choklad.

Torr och nötig

Jämtlands Porter är också torrt ochsmakrikt med nötigt inslag vilket belönades med silvermedalji klassen porter/stout på ölfestivalen. Brons fickCarnegie porter som är beskt, matigt och smakrikt med balanseratinslag av bränt socker, kaffe och choklad.

Reser vi till Storbritannien hittar vi mörka, beska ochfylliga Marston's Oyster Stout och Young's Oatmeal Stout. GuinnessCanned Draught smakar Guiness men finessen är att den burkeninnehåller en gaspatron vilket gör att den beter signästan som Guiness på fat. Murphy's Irish Stout Draughtär ytterligare ett lyckat exempel på denna uppfinning.Krämig och gräddig - precis som på fat. BeamishStout och Guinness Stout är klassiskt torra och rökiga.Som flytande mörkt bröd blandat med kaffe. (PM)

HENRIK MATTSSON

Mer läsning

Annons