Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgarna åt uppifrån och sorkarna underifrån

/

Tro inte på de glättiga trädgårdstidningarna! Det är inte en dans på rosor att sköta en trädgård, spe­ciellt inte om man som vi försöker fixa årsbehovet (nästan i alla fall) av gul lök, morötter och potatis.

Annons

Men det är ett slit som är väldigt belönande. För det mesta i alla fall. Jag minns en gång för många år sedan då vi bodde utanför Ånge. Vi såg en tidig höstmorgon en älgko med kalv som gick och betade av morotsblasten. Väl bekomme, tänkte vi och gick senare ut för att skörda. Det var en upplevelse, för i många rader hade sorkarna varit framme underifrån och älgarna uppifrån. Påfallande ofta stod vi med en liten stump blast med tillhörande morotsstump...

Men strunt i det. Här ska jag ger er min lista på toppen och botten i tillvaron som trädgårdsodlare.

Toppen:

1. Att ha en sambo som har tålamod att rensa ogräs och att gallra morötter är guld värt.

2. Amandine – drottningen av potatislandet. En franskättad läckerbit som till formen påminner om mandelpotatis, men är mycket mer lättodlad. Amandine, olivolja, flingsalt och så in i 225 graders ugnsvärme – godare kan det inte bli.

3. Squash.Tacksam och oerhört användbar grönsak. Späd squash i sallad eller ugnsbakad squash med bacon och ost. Eller strimlad squash i pastasås....

4. Jordgubbar. Det finns nog inget godare än att tugga i sig den första mogna och solvarma jordgubben.

5. Sandförvaring. Sedan vi började lägga morötter och palsternackor i lådor med sand har vi haft fräscha rotfrukter långt in på våren (men man måste förstås ha en bra källare också).

Botten

1. Ogräs. Visserligen har vi med åren lyckats få trädgårdslanden ganska ogräsfria, men det är en ständig kamp.

2. Kyla och regn. Det behövs visserligen alltid vatten i vår sandjord, men just nu skulle det gärna få vara uppehåll. Och lite varmare.

3. Rödbetor som inte alls går att odla i vår sandjord. Vi har försökt men det blir bara taniga trådar.

4. Plantering. Ja, att så frön, sätta potatis och lök är faktiskt ganska slitsamt. Men belöningen kommer ju.

5. Kup-plogen som försvann. Vi hade ett handredskap avsett för att dra upp potatisfåror. Det gick sönder och numera tycks det inte finnas att köpa någonstans.

Mer läsning

Annons