Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergichock vid operation ledde till döden

/
  • – Tyvärr gick det inte att förutse denna tragiska händelse, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid division Operation.

En 62-årig man som sövdes inför en operation vid Gävle sjukhus fick en kraftig allergisk reaktion. Den ledde till hjärtstillestånd och en hjärnskada orsakad av syrebrist.

Nu anmäler landstinget händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

Den 62-årige patienten hade i april en fraktur på överarmen som krävde en operation. Inför operationen hade sjukvårdspersonalen gått igenom mannens sjukdomshistoria och den visade bland annat att mannen blivit sövd flera gånger tidigare utan problem.

– Det gick bra till en början, men efter ett tag fick han bronchospasm, alltså kramp i andningsmuskulaturen, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare vid division Operation.

62-åringen hade fått en kraftig allergisk reaktion i samband med nedsövningen. När krampen släppte drabbades mannen av ett hjärtstillestånd och det tog personalen 20 minuter innan hjärtat slog normalt igen.

Syrebristen under hjärtstilleståndet ledde till att 62-åringen fick en svår hjärnskada. Han fördes medvetslös till strokeavdelningen för fortsatt vård. Efter en och en halv månad där avled mannen.

– Vi kan i efterhand inte säga vad som utlöste den allergiska reaktionen som påverkade både lungor och blodtryck. Tyvärr gick det inte att förutse denna tragiska händelse heller, säger Lars-Göran Holtby.

Landstinget Gävleborg har nu anmält händelsen enligt Lex Maria till Socialstyrelsen som får bedöma om personalen kunde ha gjort någonting annorlunda.

Samma månad inträffade en annan händelse som även den Lex Maria-anmälts av operation Division. En 35-årig cancersjuk kvinna som vårdades på onkologavdelningen i Gävle behandlades med kraftiga smärtstillande medel via en pump.

– Man ville byta till en annan typ av pump men sjuksköterskorna var osäkra hur den nya pumpen programmerades och det blev fel.

Dosen med smärtstillande medel blev därför tio gånger högre än normalt. Felet upptäcktes efter ett par timmar och rättades till, men om övervakningen inte hade fungerat så hade den felaktiga dosen i värsta fall kunnat leda till döden.

Mer läsning

Annons