Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergierna ökar - men inte björkarna

/

Varför det finns så många fler allergiker i dag än för några årtionden sedan?
Det råder det delade meningar om. En del forskare hävdar att det beror på kost, andra på miljö och en del anger stressen som en viktig orsak. Barnallergiläkare Magnus Wickman vågar slå fast att flera faktorer spelar in.

Annons
Björkarna som varje vår orsakar så många svenskar lidande är varken fler eller färre än på 60-talet. Trots det finns det betydligt fler pollenallergiker i dag än för 40 år sedan.
- Vi har blivit mer känsliga. Vad den ökade känsligheten beror på kan vi bara spekulera i. Ingenting är belagt. Vår ändrade livsstil har betydelse och våra ändrade kostvanor. Tarmfloran ser inte ut som den gjorde förut, säger Magnus Wickman som är allergiläkare på Karolinska sjukhusets barnklinik sedan länge.

Kosten tror han har speciellt stor betydelse för att så många blir allergiska i dag. På bara några årtionden har matvanorna för-ändrats radikalt. När det gäller matkulturen menar Magnus Wickman att det är som om svenskar i dag lever i ett helt annat land. Det äts mer fetter, mer "junkfood", men också mer nyttiga antioxidanter som finns i grönsaker och annan vegetarisk mat.
Det har visat sig att barn som växer upp i turkiska familjer i Sverige bara löper hälften så stor risk att bli allergiska som barn i svenska familjer. Varför det är så tvistar de lärda om. Magnus Wickman tror att det kan bero på kosthållningen.
- I Turkiet är man van vid att äta mycket baljväxter, fiberrik mat och mjölksyrad yoghurt. Mammorna har därför en annan tarmflora än svenska mödrar.

Andra undersökningar visar att barn som växer upp i lantbruksmiljö och antroposofisk miljö löper mindre risk för att utveckla allergier. Det kan bero på att luften är renare, att stressen inte är lika påtaglig eller på att, ja helt enkelt en rad faktorer. Och det är Magnus Wickman noga med att poängtera, att det sällan är en faktor som är avgörande. Att en människa utvecklar en allergi är en samverkan av flera.
- Vi säger att båda föräldrarna röker och att huset familjen bor i är fuktskadat. Det kan tillsammans leda till att barnet blir allergiskt. Det handlar helt enkelt om sunt förnuft.
Folk måste alltså själva tänka efter och med förnuftet inse vad som kan vara skadligt för sin egen och barnens hälsa. Att röka under graviditeten är till exempel inte lämpligt. Inte heller att tugga nikotintuggummi eller använda nikotinplåster. Enligt Mangus Wickman utsöndras det tillräckligt med nikotin i kroppen för att fostret kan ta skada.

Hur länge mamman ammar kan spela roll, men hon ska inte överdriva. Fyra månader är fullt tillräckligt enligt Magnus Wickman. Sedan kan barnet få modersmjölk ytterligare ett par månader men bara ibland, som ett tillskott till vanlig mat. Magnus Wickman tycker att det är farligt att gå ut med alltför många råd. Man vet helt enkelt för lite. Han betonar återigen att var och en måste känna efter själv. Har man väl utvecklat en allergi är det klokt att föra dagbok för att i den kunna gå tillbaka och se vad man tidigare reagerat på för att försöka hitta gemensamma nämnare.
Magnus Wickman vill ta död på missuppfattningar som florerar och ger exempel på en sådan.
- Om man skaffar husdjur när barnen är små gör man dem toleranta. Det är inte sant, kan fungera på en del men långt ifrån på alla. Det kan lika gärna bli tvärt om, att de blir socialt handikappade och inte kan vara i närheten av ett pälsdjur i framtiden.

Det finns de forskare och de läkare som hävdar att barn ska utsättas för lite smuts och damm och andra allergiframkallande partiklar så att immunförsvaret stärks. Magnus Wickman är av en annan åsikt. Han tror inte man kan vrida klockan tillbaka och till exempel börja tillverka mat under mindre renliga förhållande för att kroppen ska få i sig bakterier.
- Hur skulle det se ut om det på mjölkpaketen stod obs vi har tillsatt vissa bakterier för att motverka allergier. Det kan hända att ni därför får diarréer. Nej, det går inte att stoppa utvecklingen. Mat tillverkas under renare förhållanden i dag så är det bara.
Det är betydligt svårare att säga varför vuxna drabbas av alleriger än varför barn blir allergiska. Barn har inte varit i så många miljöer och det är därför enklare för läkarna att reda ut vad deras sjukdomstillstånd beror på.
Rebecca Retz är uppvuxen med hästar på den gotländska landsbygden. Först i fjol, 24 år gammal, gick hon till läkaren för att hon misstänkte allergi. Det visade sig att hon var överkänslig mot både hund, häst, kvalster och pollen.
- Jag fick en låndragen förkylning som inte ville gå över så jag gick i väg och gjorde ett pricktest. Jag har väl alltid känt att jag varit känsligare än andra men jag har inte lidit av det förut.
Hon berättar att det blir värre inomhus och på vårarna. Magnus Wickman och andra allergispecialister kan inte ge några entydiga svar på varför Rebecca Retz som vuxen helt plötsligt börjar lida av allergi. Sjukdomstillståndet är alldeles för komplext. Med dagens forskning går det inte att ge någon allmängiltig förklaring. (PM)
Elinor Torp

Mer läsning

Annons