Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn i länet får medicin mot adhd

Andelen barn som får adhd-medicin har ökat kraftigt i Gävleborg.

Ifjol ordinerades 485 pojkar och flickor under 15 år läkemedel för att minska funktionsnedsättningen.

– Vi diagnostiserar många fler med adhd idag, säger Björn Augustsson, vårdenhetschef på BUP.

Annons

År 2006 fick 191 barn under 15 år – de flesta med diagnosen adhd – någon form av psykostimulantia utskrivet av läkare. Fem år senare har antalet ökat med drygt 150 procent. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det finns nog flera förklaringar. Kunskapen om adhd har ökat både hos hälso- och sjukvården och hos föräldrarna, vilket har lett till en större acceptans, säger Kristjan Arinbjarnarson som arbetar på landstingets barnhabilitering och även utreder barn med adhd.

Han får medhåll av Björn Augustsson, vårdenhetschef på landstingets barn- och ungdomspsykiatri som idag gör betydligt fler neuropsykiatriska utredningar än tidigare.

– Ifjol utredde vi 262 barn i Gästrikland för adhd eller add. Det är nästan dubbelt så många som året innan. Av dem fick ungefär två tredjedelar en diagnos, säger han.

ADHD är en förkortning av den engelska benämningen Attention deficit hyperactivity disorder. På svenska kallas det för uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet.

För några år sedan gick diskussionsvågorna höga när det gällde att medicinera barn med hjälp av centralstimulerande medel. Men idag har kritiken minskat.

– Det är bra att den här utvecklingen har ägt rum. Förr fick jag som läkare ibland övertyga föräldrarna att medicinering kunde vara bra. Det behöver jag nästan aldrig göra nu. Nu sprids det bland föräldrarna att det kan fungera, ibland nästan som om man svängt ett trollspö, säger Kristjan Arinbjarnarson.

Men han påpekar att alla barn med adhd inte ska medicineras. Ibland räcker det med att anpassa omgivningen för att livet ska flyta på bättre för barnet.

– I första hand ska man anpassa krav och miljö, säger han.

Mer läsning

Annons