Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler står upp för GIF

/
  • I år klämmer Sky Blues i som aldrig förr i hejaramsorna och resten av Gävlepubliken sjunger med för full hals.
  • Allt fler sjunger med i hejaramsorna. Sky Blues ordförande Eric Stefansson har stora förhoppningar om att det växande publikstödet ska bära GIF långt i årets allsvenska.
  • Tränare Per Olsson och spelarna Jakob Orlov, Mikael Dahlberg och Daniel Theorin är mycket nöjda med stödet från hejaklacken och publiken den här säsongen. En stark supporterklack betyder lika mycket för laget som en extra medspelare på planen.

Den här säsongen har Gefle IF större stöd från publiken än på länge. Supportrarna i Sky Blues blir bara fler och fler.

Annons

Nu växer klacken igen efter några års svacka. Under de senaste åren har ”de himmelsblå” huserat lite vid sidan av bland sittplatserna på Strömvallen, men nu har de hittat hem till de andra åskådarna vid ståplatserna och därför fått ett ordentligt tryck i hejaramsorna.

– De andra sluter upp och sjunger med, nu hör man oss hela tiden i 90 minuter. Vi är många fler nu, i slutet av förra säsongen var vi 111 medlemmar, nu efter bara några matcher är vi redan 132 medlemmar och vi blir alltid fler under säsongens gång, säger Eric Stefansson som är ordförande för Sky Blues.

Men publikstödet är ändå inte vad det kunde vara. När GIF gick upp i allsvenskan 2004 var publikgenomsnittet 6 000 åskådare, sedan har det dalat med ett par tusen och i den senaste hemmamatchen mot Halmstad var det bara 2 500 på läktarna.

Än så länge går det bra för laget som nu ligger åtta i tabellen. I dag möter de Djurgården som riskerar att åka ner i superettan om de inte får igång spelet.

– Jag förstår inte varför det är så lite folk här. Det är sjunde året nu som GIF spelar i allsvenskan och ändå har Gävleborna svårt att sluta upp bakom laget från deras egen hemstad, nu spelar vi ju bra dessutom.

Supporterklubben består till största delen av yngre män som vuxit upp med GIF i allsvenskan. Tidigare har många Gävlebor hållit på något Stockholmslag och en del äldre fotbollsentusiaster verkar fortsätta med det trots att deras hemstad i flera år varit representerad i den svenska fotbollens finrum.

– Vi är mest 80-talister och blir allt fler 90-talister i föreningen. Det är för få tjejer, annars är det ganska blandat. Den äldsta medlemmen är född på 20-talet och den yngsta på 2000-talet.

Schismen om färgen på matchtröjorna som splittrade fansen för ett par år sedan verkar nu vara över. Ett antal supportrar bröt sig ur Sky Blues och bildade Gefle Blue Boys när GIF bestämde sig för att sluta spela med de ljusblå matchdräkterna och bytte dem mot vita. Plötsligt var inte laget ”himmelsblå sedan 1882” som ramsan lyder.

Men egentligen är den ”nya” vita tröjan en återgång till hur laget såg ut innan den ljusblå eran tog vid i mitten av 70-talet.

Eric Stefansson vill varken tala om osämja eller matchtröjor, han vill ena supportrarna, inte splittra dem. Det verkar som om utbrytarna nu har fogat in sig i leden för att stödja sitt lag. Nyligen gick GIF de besvikna fansen halvvägs till mötes och använder nu ljusblå reservställ.

– Våra supportrar är väldigt viktiga för oss och vi behöver dem. Därför har vi kompromissat och använder de ljusblå tröjorna i vissa bortamatcher, säger GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid som försiktigt uttalar sig i den infekterade frågan.

Hon har tydligt märkt av att publikstödet blivit starkare.

– Även på bortamatcher hörs vår hejarklack genom tv-rutan, det gjorde den inte förut. Det är sjunde året nu vi är i allsvenskan och nu i höstas när vi var tvungna att kvala och verkligen visade att vi ville vara kvar i allsvenskan så slöt Gävleborna upp i kampen.

I år har klubben ansträngt sig för att locka mer publik till matcherna, inte så mycket på dyr traditionell marknadsförning som att möta publiken där den finns.

– Vi har exempelvis presenterat våra spelare på Stortorget för Gävleborna och nu flaggar vi bussarna i stan varje matchdag.

Laget har givetvis känt av supportrarnas växande engagemang och det betyder mycket för spelarna.

– Jag märkte redan i slutet av förra säsongen att vi fick mer stöd från läktarna. Det gör mycket för oss på planen när klacken låter hela matchen, det blir en särskild atmosfär som gör det lättare att kämpa vidare, säger Mikael Dahlberg.

– Vi har ett starkare stöd av klacken nu, det märkte vi redan i premiärmatchen mot Syrianska och det är en viktig del av spelet. När vi möter lag som har riktigt mycket supportrar som AIK eller Malmö så blir deras hejaklackar som en extra motståndare, säger lagets tränare Per Olsson.

Mer läsning

Annons