Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskad i 100 år

/
  • Foto: Hironori Miyata / Camera Press / SCANPIX Veteranbjörn. Den amerikanske presidenten Roosevelt använde den här björnen under sin kampanj vid valet 1904. Det är presidenten som är upphovet till teddybjörnen.

Älskad, kramad och omsjungen. I år fyller teddybjörnen 100 år. Enligt den amerikanska tideräkningen infaller födelsedagen den 27 oktober, på Theodore Roosevelts födelsedag. Historien om hur teddybjörnen fick sitt namn låter som en amerikansk framgångssaga.

Annons
Efter en misslyckad jakt 1902 vägrade den amerikanska presidenten Theodore "Teddy" Roosevelt att skjuta en bunden björnunge. Händelsen gav upphov till en skämtteckning som publicerades i flera amerikanska tidningar, och en godishandlare i Brooklyn föll pladask för den söta björnen. Han sydde upp en i plysch och beslutade sig för att skriva till presidenten och fråga om han fick uppkalla den efter honom. Presidenten ska ha svarat med en handskriven lapp där det stod: "I doubt if my name will mean much in the bear business, but you may use it if you wish." Morris Mitchom ställde ut "Teddy's bear" i skyltfönstret, bildade bolaget Ideal Novelty and Toy Company, och björnen blev en succé. Roosevelt använde sig sedan av teddybjörnen i sin nyvalskampanj och vann.

Leksaksbjörnen var inget nytt, björnar som var mer verklighetstrogna och stod på alla fyra hade producerats sedan slutet av 1800-talet. Men 1902 är ursprungsåret även för den europeiska stående nallebjörnen. Tyskan Margarete Steiff sydde upp en ledad björn som kunde stå på två ben efter sin brorsons skisser av björnar vid Stuttgart Zoo. Björnen, som kallades Freund Petz, blev en stor framgång efter en leksaksmässa 1903.
Teddybjörnsfebern kom och gick och björnarna ändrade till viss del utseende. De långa ramarna kortades ner efter andra världskrigets materialbrist. Då började tillverkarna också använda syntetiska material. Nosens form har förändrats och blivit plattare.
- Riktigt fina nallebjörnar är väldigt dyra i dag, säger Mike von Matuska, chef på leksaksmuseet i Stockholm.
Han föredrar traditionella björnar. och drömbjörnen är en Steiffbjörn från 50-talet. De är mysiga att hålla i, tycker von Matuska.
- Den får gärna ha långa ramar och vara lite kutig, ha en slött sittande fysionomi och stil.
Självklart ska den vara gjord i plysch och en sådan raritet kan inbringa så mycket som 15 000 kronor.

Mike von Matuska har svårt att svara på varför just teddybjörnen blivit så omtyckt.
- En björn är lufsig och ser gullig och söt ut, vilket den ju inte alls är. Den riktiga björnen är en best, det är ett farligt djur, säger han.
Kanske är det Nalle Puh och andra populära björnar som gjort nallen mer mänsklig, funderar han.
- Man har en katt eller hund som man kramar, men inte en björn. Det kanske är en önskedröm att få klappa en nalle.
Barndomens nallebästis och älskling omsjungs av Lasse Berghagen som en ständig följeslagare och förtrogen. I sången precis som i verkligheten går björnen vidare i generationer. Andra vuxna väljer att fortsätta vara barn och behålla nallen själv.

Slår man på teddybjörn på Internet ser man också ett annat mönster - kontaktannonserna. Här dräller det av män som, liksom Elvis gör i sången, beskriver sig som mjuka, kramiga björnar och vill hitta en förtrogen i vuxenlivet.
Men inte alla uppskattar epitetet. Cornelis Vreeswijk sjunger:
"Hon kallade mig teddybjörn, det kunde jag inte gilla. Hon tog mig för en smeksam figur, när jag kände mig som en gorilla. Hon hade en massa ljuvliga ting som vem som helst kunde tänt på. Men hon kallade mig sin teddybjörn, det kan man bli impotent på."
Tove Wennergren/TT

Mer läsning

Annons