Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvens bästa tid är nu

/
  • Östersjötorsk från ett dokumenterat uthålligt och miljömärkt fiske kommer snart ut i butikerna. Bra förvaltning med beståndsanpassat fiske har gett snabbt resultat på torskbeståndet i Östersjön.
  • Gäddorna är först ut av de vårlekande fiskarterna. ­Bilden visar lekande gäddor i Hemlingbybäcken.
  • Tre glada fiskare i Älvkarleby. Janne Fernström, Göran Rönnholm och Kent Eriksson lyckades som vanligt bra med ­fisket i lördags.

De senaste dagarna har det fångats uppemot 30 öringar per dag i Älvkarleby. Slutet av april och början av maj är den period då det fångas flest öringar.

Annons

20-30 öringar per dag har det handlat om under många år. Går vi tillbaka ett par decennier i tiden kunde det vara det dubbla antalet som fångades. Hur blir det i år?

Medelvikten ligger som brukligt runt två kilo. Den senaste veckans största öring vägde 5,5 kilo och fångades i måndags av Älvkarlebybon Jorma Trög.

I lördags följde jag med äldsta sonen och hans kompisar ner till älven. Jag hängde på mest för att ta lite bilder.

Det första jag möttes av när vi kommer till fiskekontoret på morgonen är Göran Rönnholm, Janne Fernström och Kent Eriksson med sammanlagt fem nyfångade öringar. Så bilder på fisk fick jag direkt. Göran fyllde senare under dagen på med ytterligare två öringar.

Ska du fiska i älven så är det nu du ska passa på. Till och med jag ska ner och försöka bättra på fångststatistiken.

Sjöarna är åter fria från is. Just denna vår är det säkert extra många fiskare som längtar ut på Storsjön. Från fjolåret har jag hört idel positiva röster om hur fisket var i sjön. Till och med de som varit mest bedrövade över att gösfångsterna gick ner under några år är nu åter glada.

Storsjöns fiskevårdsområdesförening har på senaste årsmötet beslutat om några ändringar i fiskereglerna. Trollingfiske är från och med i år tillåtet redan från islossningen, och inte från den 15 juni som de senaste åren. Dessutom har föreningen infört ytterligare ett fredningsområde för att skydda gösleken. Det nya området består av Skravelharen, sydost om Färsenön. Fredningsområdena är utmärkta med bojar.

Gäddorna fick svårt att hänga med i svängarna denna vår.

I ett par av Gästrikekustens riktigt små vattendrag, som jag i söndags tittade på gäddlek i, är gäddorna nu instängda. Båda bäckarna leder upp till små glosjöar. En glosjö är det som uppstår när havsvik avskiljs från havet i och med landhöjningen. Glosjöarna som har tillrinning av sötvatten är värdefulla lekområden för fisk.

I år ökade vattenföringen kraftigt i de små vattendragen i och med att snön smälte så fort. Gäddorna passade på att ta sig upp i glosjöarna när det rann mycket vatten. Precis som det ska vara. På plats inväntas rätt lektemperatur. I helgen var det full fart på leken.

Problemet nu är att det mesta av smältvattnet hunnit rinna ur de små vattensystemen. Det innebär på flera håll att gäddorna inte kan ta sig tillbaka till havet. Det är helt enkelt för grunt och för mycket växtlighet i utloppen.

Nu står gäddornas hopp till mycket regn. Det kan ge ett ökat flöde så att både de vuxna gäddorna och ynglen som snart kläcks kan slinka ut till havs.

Nu är det klart att det östra beståndet av torsk i Östersjön vuxit till sig så mycket att torsken som fångas får märkas med den strikta miljömärkning MSC, (Marine Stewardship Council).

Findus var ett av företagen som slutade sälja torsk från Östersjön när forskarna slog larm om att bestånden inte längre var uthålliga. Det var för åtta år sedan. Nu förebereder Findus försäljning av miljömärkt Östersjötorsk.

MSC är en internationell organisation som arbetar tillsammans med fisket, forskare och miljöorganisationer för ett långsiktigt hållbart fiske.

– Det här är en stor seger och yrkesfiskarna borde applåderas för sina insatser. Många har sett fram emot dagen då man åter kan äta lokalt fångad Östersjötorsk med gott samvete. Nu är den dagen äntligen här, säger Minna Epps, verksamhetschef Östersjöområdet på MSC.

Visst är det fantastiskt att vi på bara tio år har kunnat gå från ett hårt överfiskat bestånd till ett MSC-certifierat fiske av torsk. Både torsken, yrkesfiskarna och vi konsumenter är vinnare.

Inom ett par år kommer all fisk som ska säljas förväntas vara miljömärkt.

Nio av tio EU-medborgare tycker det är viktigt att fisken de köper kommer från hållbara bestånd. Det visar en stor opinionsundersökning bland drygt 14 000 konsumenter som nyligen gjorts i 14 europeiska länder.

– Konsumenterna i EU är trötta på den katastrofala hanteringen av fisket. Att få ett miljömässigt och långsiktigt hållbart fiske måste bli förutsättningen för EU:s fiskeripolitik i framtiden, säger Håkan Wirtén som är generalsekreterare på WWF i sitt pressmeddelande.

Debatten om överfisket, en överdimensionerad fiskeflotta och illegalt fiske har pågått länge. I Europa är mellan 54-72 procent av fiskbestånden överfiskade. Den gemensamma fiskeripolitiken har reviderats 1992 och 2002, men överfisket har inte minskat. Just nu diskuteras förslagen för en mer hållbar europeisk fiskerilagstiftning som ska vara klar 2012 och sjösättas 2013.

Inför reformarbetet har opinionsinstitutet You Gov på uppdrag av Världsnaturfonden WWF undersökt vad drygt 14 000 konsumenter i 14 länder tycker om fiskinköp och fiskepolitiken i EU.

88 procent i undersökningen uppger att det är viktigt att EU:s fiskprodukter kommer från hållbara bestånd som inte är överfiskade. I Sverige liksom i övriga EU uppger 72 procent av de tillfrågade att de inte har tillräcklig information för att veta om den fisk som säljs verkligen är hållbart fiskad.  En stor majoritet, 78 procent, anser att det är nödvändigt med en reform av EU:s gemensamma fiskeripolitik om länderna ska kunna erbjuda hållbara fiskprodukter i framtiden.

WWF uppmanar nu den svenska regeringen och svenska EU-parlamentariker att aktivt driva på för att reformen ska garantera ett ekosystembaserat fiske. Fisken är en del av havsmiljön och fisket måste bedrivas på ett sätt som inte skadar havens ekosystem.

Den 14 maj är det Sportfiskarnas dag i både Gävle och Sandviken. Sportfiskarna, fiskebutikerna, länsstyrelsen, fiskeföreningar och fiskevårdsområden medverkar.

Det blir demo av fiskeutrustning, fisketävling, information om fiskevatten och mycket annat. Dagen blir ett unikt tillfälle för alla som sysslar med något som har med fiske att göra att visa upp sig och knyta kontakter.

Mer om vad som händer under Sportfiskets dag återkommer jag till på nästa fiskesida. Men du eller ni som vill vara en del av dagen ska definitivt komma till planeringsmötet på Sjömanskyrkans kafé den 26 april klockan 18.30. För ytterligare information om Sportfiskets dag kan du ring Micke Reitan på 073-692 14 96.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons