Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amatörfotograf undrar: Var sjutton är sälarna?!

Framför oss på bordet ligger ett 20-tal bilder på allt från solnedgångar till fräkniga barnansikten.

Annons

Det är dags att göra ett första urval bland de hundratals bilder som kommit in i vår sommarbildstävling.

Jag är imponerad. Riktigt, riktigt tagen av hur många bilder som får mig att haja till och nästan få rysningar för att de är så bra.

Frågan är om det inte är ett resultat av att vi lite till mans blivit glada amatörfotografer. Vi plåtar vår vardag för att kunna visa vad vi gör i statusuppdateringarna på Facebook eller Instagram.

I dag behöver du ingen värstingkamera för att ta en bild som håller en tillräckligt bra kvalitet. En hyfsad mobilkamera räcker gott och väl för de flesta behov vi har. Fördelen är att mobilen alltid finns med och vi behöver inte en extra utrustning som dessutom kan vara så dyrbar att den mer blir ett problem att hålla reda på.

Jag läste häromdagen att vi inte längre fotograferar för att minnas och klistra in bilder i fotoalbum. Nu plåtar vi maten vi har framför oss för att visa alla andra, vi vill imponera och visa oss duktiga.

Jag måste erkänna att det också var ett av mina syften när jag i somras klättrade 42 meter upp i fyren Långe Jan på Ölands södra udde. En statusuppdatering på Facebook smäller onekligen högre om det finns bildbevis på att jag verkligen klättrat upp i Sveriges högsta fyr.

Nu blev det pannkaka av alltihopa. Visst, jag stod där uppe och hänfördes av utsikten. Den är nog bland de häftigaste jag sett åtminstone inom Sveriges gränser.

Men en mobilkamera gör inte utsikten rättvisa, inte på långa vägar. Det blev en incheckning utan bild. Mina vänner får helt enkelt lita på att jag talar sanning om min bravad.

Däremot upptäcker att jag att jag gärna klickar fram bilderna så här efteråt.

Visserligen syns inte pärlbandet av sälar som jag såg bland alla stenar vid strandkanten. Men jag vet att de finns där.

När jag tittar på bilden så kommer doften av hav tillbaka. Likaså känslan av lättnad och glädje då solen kom fram som på beställning efter en förmiddag av ihärdigt spöregn. Det minnet vill jag bära med mig i höst och vinter.

Och våra sommarbilder? Jo, till slut lyckades vi göra ett urval på tio finalkandidater. Du ser dem på webben och det är också där du går in och röstar. Nu ligger det i dina händer att utse en vinnare. Jag är glad att vi slipper ta det avgörandet!

Tre saker som jag ser fram emot just nu:

• GD i ny kostym. Jag tror att ni kommer att gilla uppfräschningen som kommer i oktober.

• Spännande samarbeten som kommer att gynna dig som prenumerant. Mer info inom kort!

• Hösten. Jo, faktiskt. Efter att ha hittat både jacka och skor är jag rustad!

Mer läsning

Annons