Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders klyver ved med stil och finess

/

Det puttrar, pyser, ryker och fräser på Anders Berggrens gård i Valbo. Efter en hel del bestyr har Anders fått igång en tändkulemotor. Med hjälp av motorn klyver han ved i rasande fart.

Annons

Anders Berggren gillar gamla motorer och har veteranbilar, cyklar med påhängsmotorer och en hel del andra gamla prylar på gården och i garaget. Likt gubben Pettson pysslar han och donar, tänker ut lösningar, renoverar de gamla motorerna och hittar nya användningsområden. Nu under våren är det veden som är ett kärt bekymmer.

– Den här är avsedd för båt, säger Anders och justerar tändkulemotorn. Den är från 1920- eller 1930-talet. Jag såg en annons i Gefle Dagblad 1965. Det var en äldre man på Brynäs som ville sälja den för 175 kronor men jag prutade ner den till 150 kronor. Det skäms jag lite för.

Trösten för det billiga priset är väl att motorn kom till rätt ”hem”. Anders renoverade den och sedan 1990 har han kört den. Själva klyven, en gammal trähistoria från omodern tid han fått av goda vänner. Till den har han byggt till ytterligare en klyv. Det innebär att fyra personer kan mata på med ved mot yxorna som roterar med hjälp av remmar. Men det tar en dryg halvtimme att få fart på maskineriet. Anders häller rödsprit i en behållare för att värma upp en liten blåslampa som i sin tur ska värma upp den stora blåslampan.

– Tänk när de hade sådana här motorer i fiskebåtarna, när det var storm på hösten, säger Anders.

En liten föraning om hur svåra arbetsförhållandena måste ha varit får vi när plötsligt svarta moln drar över huvudena på oss och snöflingor börjar dala ner i majgrönskan. Det måste ha varit svårt att tända en kulmotor i kylan när båten dessutom gungade. Desto mysigare brukar Anders och hans kompisar ha det när de om sommarkvällarna dukar långbord bakom huset och kombinerar god mat med kulmotorkörning. Det har de gjort sedan 1994 och intresset för ”körkvällarna” har bara ökat.

– Vi har varit 63 personer som mest. Men det är sorgligt när all årsved är klyven, säger Anders med en liten suck.

Anders tömmer spillolja ur vevhuset. Det är viktigt, motorn kan skena annars vilket faktiskt har hänt vid något tillfälle. Så smörjer han kulan innan det är dags att värma den. Anders rattar och knackar. Så vevar han igång motorn och burken som sitter som skydd för regn över avgasröret far plötsligt iväg med en smäll.

Motorn är äntligen igång och tuffar rogivande som en gammal fiskebåt. Anders sätter remmarna på plats och placerar sig själv vid klyven. Med en distinkt smack klyvs vedklabbarna av de roterande yxorna.

Motorn med nästan hundra år på nacken fungerar alldeles utmärkt.Moniqa Swälas

Mer läsning

Annons