Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändlös snabblunch

/

Klas Östergren skriver om svensk film i "Gangsters", att när en svensk filmregissör ska visa det typiskt svenska så är det antingen ett Domustorg eller en kö till korvkiosken.
Alltså är vi typiskt svenska i Gävle, vi som köar framför korvstånden under lunchen. Det är snabbt och billigt och - oftast - hyfsat gott.

Annons
För håll med om att varm korv-kulturen i Sverige är mycket roligare med chorizo, louisiana hot och indisk stark bamse? Jämfört med kokt eller grillad som det var en gång, åtminstone för de av oss som var med då det begav sig.
Så vi gjorde som så många Gävlebor gör: Ställde oss i köerna.

KANONKORV

Indisk stark bamse, 20 kronor.
God med bett i kryddningen. En sträng chilisås piffar upp anrättningen. Snitsigt serverad till hälften skivad. Många tillbehör att välja mellan.

Grillad med bröd och räksallad, 18 kronor.
En klassiker och korven är precis så där lagom hårdstekt.
Räksalladen är generöst tilltagen, nästan i överkant. Hade varit en höjdare om inte brödet var så snustorrt.

CITYKORVEN

Långkorv, 12 kronor.
Kokt, flera decimeter lång korv med bröd. God korvsmak och färskt bröd. En storsäljare.

Kycklingkorv, 15 kronor.
Milt kryddig med förvånansvärt tydlig kycklingsmak. Kanske en aning tam i smaken för den som vill ha lite sting. Lite rostad lök och en sträng stark senap hjälper dock till.

Chorizo med bröd, 18 kronor.
Chorizon blev en klassiker i det svenska korvutbudet för några år sedan. Argentinsk korv med kryddig vitlökssmak. Alltid god och alldeles lagom som lunchmat när man inte är alltför hungrig, men när man tycker att det inte räcker med en vanlig kokt. Senap, ketchup, bostongurka och friterad lök ingår.

Stockholmare, 18 kronor.
Fet och dryg är den och ser mera ut som en slank falukorv, men smakar inte så mycket. Den kräver de tillbehör som finns att välja på. Då blir man mätt.

Vegetarisk korv, 15 kronor.
Helt okej alternativ för snabblunchen. God kryddning på korven även om den är ganska liten. Tillbehör som rostad lök och bostongurka gör rätten lite mer matig.

MAC ALI

French hot dog, 15 kronor.
Smak av fransk senapsdressing. Lite mer bröd än vid en vanlig korv med bröd. Drällfri också eftersom tillbehören hamnar inne i brödet.

Salsiccia, 18 kronor.
Salsiccia är en italiensk korv som brukar smaka örtkryddor, men den svenska gatuköksvarianten smakar som en helt vanlig svensk korv. Med lite stark chilisås blir det bra ändå.

Vegetarisk korv, 15 kronor.
Ser ut och smakar som en vanlig korv. Lite grynig i konsistensen men smakar ändå bra tillsammans med korvbröd, senap och ketchup.

Mer läsning

Annons