Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Sofie pendlar mellan två ordförandeposter

/
  • Det blir mycket resande för Ann-Sofie Lasell. Nu ska hon kombinera två ordförandeposter med jobbet som organisationskonsult.

Ann-Sofie Lasell tar gärna vara på de möjligheter som livet ger. Som att åka till Västbanken som följeslagare. Eller att bli ordförande för ett helt nybildat trosamfund samtidigt som det egna företaget ska drivas.

– Jag tvekade inte, men jag behövde fundera på om det gick att lösa rent praktiskt, säger hon.

Annons

Chefserfarenhet från kommuner och landsting kan nog vara bra att ha som ordförande för en helt ny organisation där tre samfund med en lång historik ska fogas samman. Organisation och ledarskap arbetar hon också med i det egna företaget sedan åtta år tillbaka.

I februari åkte hon till Hebron, Palestina för att vara följeslagare i det projekt som drivs av kyrkornas världsråd. Då hade hon redan talat om att hon stod till förfogande för en styrelsepost i den nya kyrkan som bildades den 4 juni i år.

– Jag hade känt till följeslagarprogrammet i flera år och i höstas såg det ut som om tillfället skulle finnas under våren, säger Ann-Sofie Lasell.

Det egna företaget lades åt sidan i tre månader och Gävle byttes mot Mellanöstern.

Följeslagarna finns bland annat vid vägspärrarna för att se till att människor rättigheter inte kränks och för att förhindra trakasserier av bosättare.

– Vi ska visa på när mänskliga rättigheter kränks. Vi kan ställa frågor, dokumentera och sprida information.

Följeslagarna får hela tiden information om säkerhetsläget och skickas inte in i farliga områden. Men mycket av det hon fick se har etsat sig fast.

– Vi har sett många svåra saker. Det är förskräckligt hur människor kan bete sig.

Det kan handla om soldater som kränker mer än nödvändigt, om människor som får vänta länge vid vägspärren utan anledning och som förödmjukas.

– Följeslagarna är välsedda av lokalbefolkningen, men soldaterna kan vara osäkra på om vi har en officiell ställning. Vissa israeler kan nog se oss som onödiga vittnen.

Det positiva Ann-Sofie Lasell tar med sig hem är människans förmåga att se framåt.

– Trots svåra förhållanden har de hopp om framtiden. Det är så många som vill fred.

I slutet av vistelsen i Hebron fick hon ett telefonsamtal från valberedningen. De undrade om hon kunde tänka sig ordförandeposten i den nya kyrka som skulle bildas.

Hon funderade och diskuterade med maken, som var kvar hemma i Sverige. Sedan tackade hon ja.

– Jag reser ju mycket i jobbet och det här är ju inte ett 8-17-uppdrag.

Den nya organisationen, Gemensam Framtid, måste byggas från grunden med stadgar och styrelse. Först 2012 kommer den att vara igång.

– Vi måste ansöka om registrering som trossamfund. Sedan ska vi successivt bygga upp organisationen och ta över verksamhet och personal.

Ann-Sofie Lasell är uppvuxen i Svenska Baptistsamfundet och har haft flera ledaruppdrag där, både som scoutledare och i ungdomsförbundets styrelse. Hon har också varit vice ordförande i Baptistsamfundets missionsstyrelse och haft uppdrag som projektledare inför bildande av den nya kyrkan. Redan som tonåring var hon aktiv i en församling som var ansluten till flera olika samfund.

– Vi har mer som förenar än som skiljer, säger hon.

Hon är uppvuxen i Östersund och Härnösand och tillbringade tonårstiden i Uppsala. Till Gävle kom hon 1980.

Hon är ordförande i Immanuelskyrkans församling, som tillhör Svenska Baptistförbundet och går in i Gemensam Framtid, men hon tror inte att det blir några problem att kombinera det med ordförandeposten i Gemensam Framtid.

– I så fall får vi byta ordförande i församlingen. Det är inte svårare än så.

Mer läsning

Annons