Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en jul är här

/

Annons

Då var det jul igen då.

Tänk, jag tyckte inte det var länge sedan jag plockade undan alla julprydnader, klädde av granen och stoppade ner allt pynt i lådorna igen, för att slutligen plocka isär granen, stoppa den i sin kartong och bära ner den i källaren.

Ja, vi har en låtsasgran. Efter att i några år, när dottern var liten, haft en riktig gran, insåg jag dilemmat av att plocka barr fram till påsk. Så nu är det låtsasgran som gäller i vårt radhus.

Julen för mig är och har alltid varit något jag sett fram emot. Inte bara för att jag dessutom har förmånen/oturen att fylla år utan därför att det tillför så mycket mysigt, med allt pynt, maten och samvaron.

När jag själv var liten var vi många under julen, med mostrar, morbröder, kusiner och inte minst familjen. Vi packade in oss fem personer, med bagage och alla julklappar i vår lilla Saab V4. Trångt var det, men allt går bara man är positiv!

Det var alltid fullt ståhej i köket med mamma och mostrar som stekte, kokade och dukade och fixade för att allt skulle blir klart i tid. Och det var konstigt nog alltid när vi barn ville se Kalle Anka på tv.

Jag har upptäckt att jag är så gammal att det på den tiden inte fanns varken video, många kanaler eller knappt annat tecknat på tv. Vår frustration när det gällde val av mattid var därför stor, men det var bara att lyda och äta och vara glad. Och det var man ju, tv:n var snabbt bortglömd när maten var uppäten, borden avdukade och det knackade på dörren och tomten kom.

I dag när man är vuxen och själv ska sköta julfirandet kan man ju lägga upp dagen på sitt eget sätt.

Det blir alltid lite morgonmys med skinkmacka, god frukost och några små paket till dottern. Sedan beror det förstås på om julen ska firas hos oss eller hos någon av mina syskon. Är julen hos oss blir det ju lite mer att göra, annars kan man ta det lugnt fram tills man ska åka. Äntligen slipper våra kära föräldrar ta hand om allt julstökande och kan lugnt sätta sig i bilen och fara hem till något av oss barn i stället. Nu har de gjort sitt.

Och det är inte tal om att man ska äta mat vid Kalle Anka, trots att det finns inspelat och kan ses när som helst under året. Dessutom verkar det vara vi vuxna som är mest intresserade av denna nostalgitripp.

Dottern sitter mest och väntar på att vi ska äta upp vår goda julmat, plocka undan, sätta på kaffet, duka fram tårtan, fika, sluta prata, innan det äntligen ska knacka på dörren och tomten kommer med välfylld säck.

Julen handlar nog egentligen mest om en transportsträcka fram tills klapparna delas ut. För även om det var för 35 år (!) sedan eller om det är nuförtiden så pirrar det allt lite i magen inför vad man ska få i paketet. Och trots att vi vuxna ”bara” har en liten klapp var för en förutbestämd summa så är det ju spännande. Dessutom är det alltid lika kul att se minspelet på dottern när hon sliter upp paketen, ett efter ett.

Det är nästan lika mycket värt som att öppna sitt eget. Men bara nästan.

Ha nu en riktigt GOD JUL och ta det lugnt.

Dessutom: Grattis alla vi som fyller år!

Vår frustration när det gällde val av mattid var därför stor, men det var bara att lyda och äta och vara glad.

Mer läsning

Annons