Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anorektiker får bättre vård

/

Anorexia innebär en ökad risk att dö i förtid, men vården har förbättrats och överdödligheten minskat, visar svenska forskare i en ny studie.

Annons

Sett över de trettio åren fram till 2003 löper kvinnliga svårt sjuka anorektiker sex gånger högre risk att dö i förtid jämfört kvinnor i allmänhet, enligt studien som nu publicerats i British Journal of Psychiatry, skriver Upsala Nya Tidning.

– Men när vi gjorde analyser efter kalenderår visar det sig att de som vårdats senare har bättre prognos. Vi hoppas det beror på att vi erbjuder bättre vård, och tar hänsyn till både kroppsliga och psykiatriska faktorer. Det är en hypotes, men det ligger nära att tro att det är så, säger Fotios Papadopoulos, läkare och forskare vid Uppsala universitetssjukhus, och huvudförfattare till studien.

En viktig slutsats är att överdödligheten inte alltid är en direkt följd av självsvält. Anorexisjuka dör oftare genom självmord, av alkoholmissbruk eller sjukdomar som cancer, hormonrubbningar och problem med hjärta, lungor och tarmsystem.
– Det räcker därför inte att enbart behandla akuta komplikationer utan man måste följa upp och behandla psykiska sjukdomar. Många av dem som dog hade alkoholproblem, säger Papadopoulos.

Studien bygger på uppgifter om fler än 6 000 flickor och unga kvinnor som vårdats på sjukhus för anorexi mellan 1973 och 2003. Av dem dog 265 personer, mot förväntade 43 döda i normalbefolkningen. 84 begick självmord, tretton gånger fler än vad som kan förväntas normalt. 39 dog av självsvälten, och ytterligare 11 av komplikationer orsakade av självsvälten.

– Vi vet från annan forskning att ungefär var femte som insjuknar i anorexia blir kroniskt sjuk. Ju yngre de som blir sjuka är, desto bättre prognos. Men i vår studie syns en överdödlighet också 20 år efter insjuknandet. Det är inte alla som när de dör fortfarande har problem med självsvält, säger Papadopoulos.
Han vill dock uppmuntra drabbade och anhöriga att söka vård tidigt.
– Det är viktigt att söka hjälp, det finns vård att få som är effektiv. Det finns hopp.
För vården efterlyser han tätare uppföljning och särskilt fokus på alkoholmissbruk.

Mer läsning

Annons