Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteksboom gav förluster

/
 • Så här ser fördelningen ut av de apotek som finns i vårt område.                        Grafik: lars bergstenApoteket Orren i Hofors är ett av de 34 apotek som Apoteksgruppen ännu inte lyckats sälja.
 • Så här ser fördelningen ut av de apotek som finns i vårt område.

Avregleringen av apoteksmarknaden 2009 skapade en boom i branschen. Men bara två år senare är euforin borta och flera stora apoteksbolag gör mångmiljonförluster.

I Hofors har Apoteket Orren förblivit osålt i flera år.

Annons

Sedan den svenska apoteksbranschen avreglerades 2009 har 300 nya apotek öppnat, fördelade på ett dussintal ägare. Totalt är antalet nu uppe i knappt 1 300. I Gävleborgs län är förhållandet detsamma, från 34 apotek 2009 till 45 i dag.

Men problemet för branschen är att svenskarna inte lägger mer pengar på läkemedel nu än vad de gjorde 2009.

– Den generella trenden är att apoteksaktörerna har det väldigt tufft just nu. Det är en väldigt stor omställningsprocess som pågår. Däremot så har det inte blivit som många belackare sa inför omregleringen, att vi inte skulle få ett enda nytt apotek norr om Gävle. Branschen har investerat i 300 nya apotek och att öka tillgängligheten var också det viktigaste målet med omregleringen, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Paradoxalt nog har även ny reglering i avregleringens spår skapat problem. Apoteket AB:s policy att alltid tillhandahålla ett läkemedel inom 24 timmar efter kundens förfrågan blev till regel i samband med avregleringen och detta har apoteken haft svårt att leva upp till.

Apoteken kontrollerar inte distributionsledet – som inte avreglerades på samma sätt som detaljhandelsledet – och det är ett tungt vägande skäl till varför 24-timmarskravet är svårt att uppfylla. Läkemedelsleverantörerna jobbar på uppdrag av läkemedelsbolagen, inte apoteken.

Resultatet blir att kunderna inte får sina mediciner i tid eller att apoteken får hänvisa till sina konkurrenter.

– Apoteken har alla skyldigheter men inga rättigheter. Kunder blir förbannade på oss för något vi inte kan påverka och det är orimligt, säger Johan Wallér.

För att få bättre kontroll över varuförsörjningen har de två stora aktörerna Apotek Hjärtat och Apoteket AB båda brutit sig in på distributionsmarknaden, som hittills har dominerats av de två bolagen Tamro och Oriola, där det sistnämnda bolaget tillhör samma koncern som Kronans Droghandel.

Det betyder att samtliga tre jättar på apoteksmarknaden nu även finns representerade i distributionsledet. Mångas förhoppning är att detta ska blåsa liv i systemet och tvinga även Oriola och Tamro att pressa priserna.

Förra året var Tamro och Oriola två av få bolag i branschen som gjorde vinst.

I somras tillsatte regeringen en utredning var syfte är att se över förutsättningarna på marknaden och genom ett tilläggsdirektiv kom även 24-timmarsregeln att omfattas av utredningen.

I samband med avregleringen 2009 bildades bolaget Apoteksgruppen. Där samlades 150 apotek som sedan skulle säljas vidare till egenföretagare.

Hittills har 116 sålts.

Philip Sevelius, som är ansvarig för försäljningarna, märkte av en viss avmattning under våren men säger att intresset ökade igen efter sommaren.

Apoteket Pilen i Gävle och Orren i Hofors är fortfarande osålda.

– Jag kan inte se några särskilda skäl till att just de här apoteken inte sålts. Men det vi kan se är att vi har kvar apotek på en del lite mindre orter och på en ort som Hofors kanske köparunderlaget är relativt litet, säger Philip Sevelius, som ändå tror att glesbygdsapoteken har alla möjligheter att klara sig bra i framtiden.

– Tar man över ett apotek i glesbygden är risken för konkurrens mindre och kan man fortsätta att ta väl hand om sina kunder så har man ofta ett stabilt underlag, säger han.

Mer läsning

Annons