Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Året var 1982.., och sen då?

Annons
I dag spelar Gefle IF sin första matchför säsongen i Superettan i fotboll. Förra säsongengjorde laget succé i denna serie och var nära attfå kvala till allsvenskan, och förväntningarnaär höga på att GIF ska göra bra ifrånsig även nu.

Det skulle i så fall inte vara fel, rent historisktsett.

Dels fyller Gefle IF 120 år (GIF är ju Sverigesäldsta idrottsförening vid sidan av några skyttegillenoch gymnastikföreningar), dels har det gått 20 årsedan klubbens fotbollslag senast gick upp i allsvenskan.

GD brukar ju mest se framåt, men i dag har vi gjortett undantag. Vi har blåst dammet av en gammal lagbild fråndet året, 1982, och ringt upp var och en av de gamla hjältarnaför att i all korthet höra vad livet gjort med dem sedansenast. Här är deras berättelser.

Vad Stefan Lundin, tränaren, haft försig de senaste 20 åren är inte helt obekant. Tränarkarriärenförde honom så småningom till Halmstad, Maritimoi Portugal och BK Häcken, som han ledde tillsammans med ReineAlmqvist. 1997 återvände han till Gefle IF som sportchefmen lockades efter två år tillbaka till Göteborg,där kompisen Almqvist tagit över IFK. Men så fickReine sparken, jobbet gick till Stefan och på den vägenär det.

Tillsammans med sin Monica har Stefan också skaffattvå barn under åren som gått: Michaela, 13,och William, 9.

Tore Lennartsson var en av de äldrei laget som tog steget upp 1982 men stannade ändå kvari tre år innan han varvade ner som spelande tränarei Sätra under två säsonger. Sedan tog tränarkarriärenvid på allvar: Tre år i Sandvikens IF, två åri Kiruna och så till slut en sejour i Gävle GIK.

I samband med att han flyttade hem från Kiruna blevhan också riksinstruktör på förbundsnivå,och den karriären är fortfarande igång. Han harjobbat med att bygga upp fotbollen i Gambia i ett år ochhar diverse andra uppdrag från Svenska Fotbollförbundet.Är dessutom FIFA-instruktör med allt vad det innebär.

Dessutom hinner han med ett jobb som lärare vid Borgarskolanoch lägger ner stort jobb på de speciella idrottsklassernadär.

Och fotbollen går i arv. Yngsta dottern Moa, 17, spelari IFK Gävle. Ett år äldre Lo har däremotfastnat för rodd, vars tjusning hon upptäckt i Australiendär hon är utbytesstudent.

Jonas Sköldberg spelade kvar i GIF tilloch med säsongen 1984 och försvann därefter tillKarlstad via Falun. Efter fyra år återvände hantill Gävle och var både spelare och ledare i Brynäsunder några år.

1996 flyttade han till Strängnäs för att taett nytt jobb, och där bor han kvar med sin familj - fruoch två barn - trots att det är åtta mil tilljobbet som ekonomiansvarig vid ett rehabiliteringscentrum i Frösundavik.

Idrotten är ett avslutat kapitel.

- Jag hänger med vad som händer men är intemed och jobbar i någon förening, berättar han.

Peter Bergqvist är den ende i truppenfrån 1982 som fortfarande är aktiv. Vi bad honom summerakarriären, och så här lät det:

- Jag stannade i GIF 1983, sedan gjorde jag lumpen och dåspelade jag för GGIK i två år. Sedan blev detett år i GIF igen, och så Sätra i?få senu, elva år. Sen Norrsundet i tre år, och den härsäsongen blir det Strömsbro. Det är ett gammaltSätragäng som vill hålla igång än,och femman känns lagom.

Peter, som jobbar inom Gävle kommun som habiliterare,har till skillnad från nästan alla andra inte skaffatnågra barn.

- Det är väl därför jag har haft tid attspela så mycket fotboll.

Stefan Andersson kom från IK Sätraoch var så pass meriterad som tonåring att han fickspela ett par juniorlandskamper, sedan blev det också någraungdomskamper. Han spelade allsvenskt med IFK Sundsvall 1980 och1981 innan han återvände till Gävle och GIF 1982.Nästa allsvenska sejour stördes dock av skador. I Sundsvallbildade "Luvan" mittlås med Bosse Börjesson, men iGIF var han en slitstark och offensiv mittfältare. Tyvärrhar vi inte lyckats få kontakt med honom under veckan. Sådet enda vi vet är att han heter Stephan Darbell numera ochhar en hemadress i Tyresö.

Mats Olausson kommer från Malmbergetoch bor nu i Luleå, bara ett stenkast på 25 mil därifrån.Men vägen från Norrbotten till Norrbotten gick viasju år i Gävle (Brynäs och Gefle IF) och sju åri Stockholm (AIK och Väsby).

- Sedan fick jag jobb som polismästare i Haparanda, flyttadetill Luleå och spelade med IFK i fyra år. Efter detfick det vara nog.

Numera är Mats personalchef på ett företagmed 600 anställda och ledare för fyra ungdomslag: fotbolls-och innebandylagen som barnen William, 12, och Emilia, 8, spelari.

- Det är fullt upp, men jag trivs.

Per Johansson, Heby kallad eftersom han komdärifrån, spelade i GIF i tre säsonger, gick sedanvidare till Huge där han bröt benet andra säsongen.Flyttade därefter hem till Heby, där han spelade ändafram till 1996. Därefter tränade han laget i fem åroch har i år tränaransvar för Vindhemspojkarnai Uppsala.

I Gävle hittade han hustrun Birgitta, och paret har tredöttrar - 15, tolv och två år gamla.

Till yrket är Per idrottslärare på skolani Heby.

Mats Jinefors följde aldrig med GIFupp i allsvenskan. Han flyttade till Borås i ställetoch spelade med Elfsborg i ett år innan han flyttade tillAlingsås och så småningom hem till Lerum.

- Jag hade startat eget i mediabranschen, och vi flyttadedit jobbet förde oss.

Numera är Mats chef för Radio City i Göteborg,42 år gammal och far till tre barn mellan sex och 20 år.

- Med samma fru, det ska man kanske påpeka i dessa dagar,säger han.

Fotbollen har han inte kunnat släppa, han har tränatolika lag i Lerum i 15 år. Och så har han bytt namnfrån Jinefors till Jalking, vad nu det skulle vara bra för.

Pär Eriksson, som en gång börjadesin GIF-karriär som maskot, har nu vid 50 års ålderbytt klubb såtillvida att han jobbar med pensionsförsäkringaråt AIK Fotboll.

- Har varit i försäkringsbranschen sedan 1988 ochstartade eget tillsammans med en kompanjon för ett par årsedan.

Han bor numera i Täby, har kontor i Solna och ärfar till två flickor.

Dessutom har han bytt namn. Heter Wengle numera.

Lars Ytterbom är numera mest kändsom SAIK-tränare men var 1982 en pilsnabb yttermittfältarei Gefle IF. Allsvensk var han både i GIF och Halmstad innanhan lade skorna på hyllan och så småningom blevtränare. Först åtta år i Forsbacka (därhan också bor), nu i Sandvikens AIK för andra året.

Redan för 20 år sedan jobbade han på detscreentryckeri i Gävle som han tillsammans med en kompisköpte för tolv år sedan och gav namnet Y &S Screentryck AB. Och där hemma har Lars och hans Marie fåtttvå grabbar som nu är tolv och tio år gamla.Själv är Lars 42 numera.

Följ länken nedan för att läsa resten!

Mer läsning

Annons