Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Året var 1982.., och sen då? Del 2

Annons
Då GIF gick upp i allsvenskan 1982 hademassören Glenn Hellström redan jobbati föreningen i tio år.

- Det var i november 1971 som jag stack in huvudet påkansliet och undrade om de behövde någon hjälp.Det behövde de.

Glenn stannade i GIF till 1987-88, då Lennart Hoveliusvärvade honom till Brynäs. Och där är hanfortfarande kvar, även om Pär Thures gör en stordel av jobbet.

- Pär jobbar hos mig på kliniken hemma i Kungsgården,säger Glenn. Så Brynäs engagerar ingen av osspersonligen, de tar hjälp av Ghotex Fysioterapi.

Till Kungsgården kommer för övrigt mångaskadade idrottsmän för att få hjälp, ochGefle IF är inget undantag.

- Jag är fortfarande GIF-anhängare om än intelika het som medan Thorgny Axelsson levde. Han var som en pappaför mig under alla år och jag sörjer honom fortfarande.

Tommy Karlberg, elitidrottsman i bådehandboll och fotboll i början av sin karriär, var allsvenski två klubbar: Örgryte och Gefle IF. I GIF speladehan fyra säsonger och utbildade sig under dessa årtill sjukgymnast, ett yrke som han tog med sig till hemstadenEskilstuna när han lämnade Gävle.

- Jag var spelande tränare i Eskilstuna Södra underflera år, berättar han. Men när jag slutade meddet så släppte jag också mer eller mindre intressetför sporten.

Ändå har han via sitt arbete fortfarande kontaktmed division II-klubbarna Eskilstuna City och Eskilstuna Södra.

Ni som också minns fru Karlberg, Lena, ska veta atthon fortfarande är fru Karlberg.

Bjarne Holmgren var 23 år närdet begav sig 1982 och var nästan en veteran i laget redandå. Ändå höll han på och spelade itio år till, så där kan man tala om kärlektill fotbollen.

Efter den aktiva karriären blev Bjarne tränare.Först i Hamrånge under några år, sedani IFK Gävle. Men när allt rasade där för ettoch ett halvt år sedan tappade han sugen och tog ett fotbollsfrittår.

Nu är han igång igen, tackade ja när Strömsbergmed tre härliga gräsplaner ringde och frågade.

Och fotbollen lever vidare i familjen. Både Elin, 15,och Tobias, 13, spelar i Gefle IF.

Bjarne gillar uppenbarligen att köra bil också.Inte nog med att han reser till Strömsberg flera gångeri veckan, dessutom jobbar han på fönsterfabriken iÅshammar. Men bor i Gävle.

Bernt Björk fyller 47 år i höstoch har bytt jobb på gamla dar. Den gamle järnvägarenjobbar inom psykiatrin sedan två år tillbaka.

Fotbollen släpper Bernt aldrig. Efter att ha varvat neri Sätra i mitten av 80-talet har han varit tränare iflera mindre klubbar, främst i Norduppland, och nu tränarhan IFK Gävles F11-lag för där har han en dotter.

- Jag har fem barn totalt nu, säger Bernt.

Arne Skalk har levt ett helt målvaktsliv.Började mellan stolparna i Brynäs, blev GIF:are i ochmed sammanslagningen mellan klubbarna, återvände tillBrynäs två säsonger i mitten av 80-talet och harsedan varit målvaktstränare i Hamrånge, IFK Gävleoch sedan två år i Brynäs.

- Och så har jag sedan fem-sex år ett engagemangpå distriktsnivå som instruktör för ungamålvakter från hela Gästrikland.

Arne har också såväl bytt jobb som bildatfamilj sedan lagbilden togs. Han arbetar som fritidspedagog ochhar två flickor, Emilie, 15, och Cecilia, 9, som bådaspelar fotboll. Emilie i Valbo och Cecilia i Strömsbro. Ingenav dem är dock målvakt.

För Urban Seydlitz, reservmålvaktbakom Skalk då 1982, handlar det mer om ishockey änfotboll nuförtiden. När äldste grabben Johan börjadeidrotta var det ishockey han intresserade sig för, och därförhar Urban varit ledare för den årskullen genom åren.

Johan är 15 nu, så senast var det U16 som gällde.

Och inte lär det ta slut på länge, förnästa generation är också på gång.Yngsten Adam är född 1990 och spelar också i Brynäs.

Själv slutade Urban, som numera jobbar med upphandlingarinom Banverket, i Gefle IF 1983 för att få nöjetatt vara förstemålvakt i några år. Detblev sju-åtta år i Huge och fem-sex till i Skutskärinnan han tröttnade, 35 år gammal. Och då börjadehockeytränarkarriären.

Bernt-Olov Hellman var kvalhjälte 1982.Det var han som med två sena mål vände 0-1 till2-1 borta mot Kalmar - men sedan förklarade han att allsvenskan,det hade han inte tid med.

Hur det nu var så blev det trots allt en allsvensk säsong,men sedan fick det vara nog. Berra återvände till moderklubbenValbo och fortsatte spela där. Och fortsatte. Och fortsatte.

- Det blev så. Jag var nog 45 innan jag slutade.

Numera följer Berra, som jobbar med mark- och ledningsarbetenpå GN Anläggningar, fotbollen med intresse utan attvara någon fantast.

Han bor i Gävle, och sönerna har blivit såstora att de både hunnit flytta hemifrån och läggaav med fotbollen de också. Ungefär samtidigt med farsgubben.

Per Olsson var en tanig 19-åring närGefle IF gick upp i allsvenskan. 20 år och något kilosenare är han huvudansvarig för lagets väl ochve i Superettan efter en karriär som varit mycket GIF-färgad.Det var bara under tre av hans aktiva säsonger sedan hankom från Skutskär 1981 som Olsson var borta frånklubben i hans hjärta: Malmö FF 1985 och Halmstad 1986-87.

Liksom de flesta andra har Per bildat familj under årensom gått. Och båda grabbarna - Adrian, 8, och Gustav,5, har börjat spela fotboll. I vilken förening behövervi knappast skriva.

Lennart Elimää var inte bara enduktig fotbollsspelare, han tillhörde svenska eliten i backhoppningockså. Och på den vägen är det fortfarande- sedan han flyttade hem till Gällivare efter GIF-tiden harhan varit verksam både som fotbollstränare och backhoppningsledare.

Numera coachar han 13-årige sonen Kims fotbollslag,och på vintern följer han inte bara Kims utvecklingi hoppbacken utan också dottern Klaras. Lennart fyller 48i år och arbetar som högstadielärare.

Mer läsning

Annons