Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets orerande

- Kära medfångar.
John McCain ordsnubblade vid ett valmöte i Ohio i oktober - och föll till sist helt i USA:s presidentval.
Hans parhäst Sarah Palin lyckades inte bättre när hon fick frågan om vilka dagstidningar hon brukar läsa:
- Hm, alla.

Annons

Kampen om Vita huset gav minnesvärda repliker 2008; andra kom från annat håll. Även sådana skärvor speglar förstås, på sitt sätt, årets händelser.
- USA:s näste president... näste vicepresident Joe Biden!, trasslade Barack Obama själv in sig i Illinois i augusti då han presenterade sin medkandidat.
Titelproblem hade också Vladimir Putin, i maj nedstigen från president till premiärminister, under ett Parisbesök i maj. En fråga om han hade talat med Nicolas Sarkozy om Irans eventuella kärnvapen besvarade han så:
- Jag tror att Frankrikes president är lika välinformerad om detta som Rysslands president... ja, särskilt då Rysslands före detta president.

Många betvivlade att Putin verkligen skulle avhända sig makt till nyvalde presidenten Dmitrij Medvedev.
- Medvedev-bilderna är slut. Men köp en Putin i stället - han är fortfarande bossen, bedyrade en säljare i Moskva inför maktskiftet i våras.
Putin nöp till efter det rysk-georgiska kriget i augusti då han till EU-ordföranden Sarkozy sa om Georgiens president:
- Saakasjvili, honom ska jag hänga upp i ballarna!

När Israel i november spärrade av Gazaremsan som svar på palestinska raketer därifrån stoppades också införsel av bland annat mjölkpulver. FN-talesmannen Chris Gunness underströk att barnen inte kan straffas för beskjutningen:
- Jag har aldrig hört om spädbarn som skjuter raketer eller om att mjölkpulver skulle användas som raketdrivmedel.
I Zimbabwe klängde Robert Mugabe sig fast vid presidentposten trots förödande kritik inom och utom landet. När oppositionen i mars hotade med protestvåg svarade han "Försök bara, om ni törs!". Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu fastslog i december att Mugabe måste bort, om så med vapenmakt:
- Han har förstört ett underbart land. Ett land som en gång var en kornbod har blivit ett vårdfall.

Även andra var angelägna om blomstring. "Har du hållit din trädgård i skick?" undrade Finlands 60-årige utrikesminister Ilkka Kanerva i ett av hundratals sms-meddelanden från tjänstemobilen till två lättklädda dansöser, något han också ljög om för sitt parti.
- Jag tänker naturligtvis inte avgå. Fråga inte så dumt, snäste Kanerva av en tidning i mars sedan skandalen briserat. Två veckor senare var han sparkad.
- Än i?dag undrar jag vad som flög i honom, sa USA:?s förre FN-ambassadör Richard Holbrooke i november - inte om Kanerva men om Sydafrikas förre president Mbeki, som tidigare anslutit sig till tron att aids inte alls orsakas av hiv-virus utan av fattigdom.

Alla såg inte höstens allt djupare finanskris som ledsam. Förre New York-mäklaren, nu bulgariske klosterbrodern Hristo Misjkov uttryckte det så:
- Det är bara rätt att folk som konsumerar mer än de förtjänar då och då skakas av en finanskris, att de lider så att de blir lite klokare.
Även det iranska Väktarrådets ordförande Ahmad Janati var nöjd:
- Det här problemet har spridit sig till Europa nu, vilket gör oss glada. Ju olyckligare de är, desto lyckligare blir vi.
I finanskrisens spår har gamle Karl Marx oväntat blivit aktuell igen, berättade tyske bokförläggaren Jörn Schütrumpf i oktober. Marx verk Das Kapital är på väg att åter bli en storsäljare:
- Till och med bankfolk och företagsledare vill läsa boken som förklarar vad de gjort mot oss...
Rolf Janelm

Mer läsning

Annons