Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även husbilar kan gunga

/
  • Skarvar med öppen näbb, mås i grantopp, spindelns fångst och tjattrande svalor.

Annons

Färden har gått norrut. Från Gävle raka spåret till Storjungfrun. Det är fint kring Emils stuga på ön. Men visst saknas något när inte han är där. En fiskmås håller koll över gästbåtarna i hamnen. Det enda konstiga med det är att den sitter i en grantopp. Måsfåglar som sitter i träd är inte alltför vanligt. Annars är det sig likt. Fint dass, soptunnor, bastu och en elegant spång att gå på. 40 kronor i hamnavgift. Spindeln är helnöjd med fångsten i nätet. Stenpiren är alltid full av flygfän. Gasten tog stegräknaren och drog till Toppatall.

Färden gick sedan mot Söderhamns gästhamn där dotter Kajsa och Fredrik hoppade på. Fint i Söderhamns gästhamn också. En båt, MissMac från Värön i Trödjefjärden med två grabbar som tyckte att Gävle borde åstadkomma något liknande. De var mycket nöjda med stadsvandringen när dom kom tillbaka till båten med tunga blålila påsar. På Facebook kunde jag läsa att en gammal reporter på denna tidning, Anna-Karin Lith, seglade till Söderhamn på sin bröllopsresa, via Norrsundet. Hårt liv sjömanslivet.

Flaskpost har även kommit från familjen Olsson som seglade till Norge och som har bötfällts på flera hundra tusen. Så i år har man seglat i Danmark. Bornholm, Själland, Fyn, Jylland sen Kungälv, det närmaste man vågade sig Norge.

Den 9 november står Olsson inför skranket i Oslo Tingsrett för att försvara heder och vandel kring sin båt.

Från Söderhamn går färden genom Söderhamns otroligt steniga skärgård norrut till Skärså. Alltid lika kul att träffa krögaren Mats på Albertina. Krogen var fullsatt i det vackra vädret. Mats har lovat gratis middag om jag seglar in till bryggan med spinnaker och lägger till utan att använda motorn. En vacker dag med en lätt ostlig bris kommer Jabowoky in, jag lovar. En otroligt trevlig bastu finns i Skärså, naturligtvis WC och tunnor för båtsopor. På natten väcktes vi av att svalorna hade party på båten. Ett 20-tal svalor satt och tjattrade på mantåget. Kanske var det spindeln som gjort en jättefångst så han kunde bjuda på krypkalas.

Det blev en härlig undanvindssegling vidare norrut. Lunchstopp vid bojen i Innerstön där Kajsa passar på att bada. Vid femtiden lägger vi till i Glada Hudik.

Kajsa och Fredrik mönstrar av och tar tåget till jobb i Stockholm. Brorsan med fru dyker upp på campingen i Hudiksvall med sin husvagn liksom böcklingbroder Elle med fru Agneta i sin stora husbil. Brorsan bjuder på en kanonmiddag på krogen 49:an. Besök det stället om ni vill äta gott i Hudik. Innan det blev dags för lådan så blev det några husbilsdrinkar hos Elle. Dagen efter så infann sig en viss trötthet. Akta er för husbilar, dom kan gunga dom också.

Mycket fåglar i denna rapport. Hamnkapten Lollo kraxar om att jag blir kvar i sjön i vinter.

Skarvarna flyger med öppen mun, dom rapar väl innan det är dags att tömma magen på Båkharn.

Panta rei

Mer läsning

Annons