Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppade chefen fick som hon ville

/
  • Striden inom kvinnosjukvården är över. Verksamhetschefen Ingegerd Lantz och nya divisionschefen Helena Björkman lovar att samarbeta för patienternas bästa.

Den uppslitande chefskonflikten i kvinnosjukvården är över.

I går återvände Ingegerd Lantz till sin arbetsplats, redo att tillsammans med nya divisionschefen Helena Björkman staka ut framtiden för verksamheten.

Annons

– Det här blir en nystart, säger de.

När Ingegerd Lantz bara ett par dagar före jul sade upp sig som verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg slog beskedet ner som en bomb i landstinget.

Hon deklarerade frankt att hon vägrade komma tillbaka så länge Hanna Brevemark Jansson var kvar som hennes överordnade divisionschef.

Den första reaktionen från landstingsledningen var att Lantz agerat i affekt och tids nog skulle komma krypande tillbaka. Men hon stod på sig och fick mycket starkt stöd av sin personal.

Landstingsdirektören, som i det längsta backat upp Brevemark Jansson, tvingades till slut trolla fram en kreativ lösning.

BKPH-divisionen lades ner över en natt. Därmed gick den chefspost som den kritiserade Brevemark Jansson haft upp i rök.

Ingegerd Lantz hade fått sina krav tillgodsedda och kunde i går vända åter till sin arbetsplats.

– Det känns jätteroligt att vara tillbaka. Jag har mött väldigt fina reaktioner här i dag. Att få så mycket stöd från sin personal är inget man väntar sig som chef, säger Ingegerd Lantz.

Det har varit omtumlande veckor för alla berörda. Ingegerd Lantz – 55-årig läkare med över 30 år bakom sig i landstinget i Gävleborg – kan inte vara annat än nöjd med utfallet av sitt agerande.

– Men nu vill jag lägga det här bakom mig och se framåt. Nu måste vi lägga allt fokus på verksamheten, säger hon.

Kvinnosjukvården ingår från och med nu i Division operation där Helena Björkman i dagarna tagit över divisionschefskapet efter Kjell Norman.

Ingegerd Lantz och Helena Björkman försäkrar att de har en bra relation och tror sig kunna samarbeta bra.

– Vi har samarbetat tidigare i landstinget och har samma syn på ledarskap, säger Ingegerd Lantz.

Därmed inte sagt att de kommer att vara överens i allt.

– Vi kommer att tycka olika ibland och så ska det vara. Det vore torftigt annars. Men vi ska vara ärliga mot varandra och ha respekt för varandra, säger Helena Björkman.

Hon säger att hon eftersträvar ett öppet klimat där alla kommer till tals och där man ger och tar.

– Det är ur detta som de bästa idéerna föds.

41-åriga Helena Björkman är i grunden arbetsterapeut. De senaste tio åren har hon gjort en remarkabel chefskarriär i landstinget. Hon leder nu landstingets största sjukvårdsdivision, som den här veckan hux flux växt med två verksamhetsområden och i dag består av elva verksamhetsområden och nära 2 000 anställda.

Att få denna koloss att fungera blir en utmaning.

– Det är klart att det hade varit bättre om vi kunnat planera den här sammanslagningen i lugn och ro. Det återstår mycket praktiskt innan alla bitar är på plats. Men jag tror ändå att det här ska landa väl. Det finns naturliga kopplingar mellan de gamla och de nytillkomna verksamheterna, säger hon.

Mer läsning

Annons