Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda har rätt

/
  • Citat från Transportstyrelsen.se:
  • Citat från Transportstyrelsen.se:

Det finns ett par säkra sätt att få igång en debatt på insändarsidan. Ett är när någon diskuterar hur vi går eller cyklar på kombinerade gång- och cykel­vägar.

Annons

I tisdags publicerade vi en insändare från ”Mångårig trafikant” om det där med höger eller vänster sida på kombinerade gång- och cykelbanor. Skribenten tycker att vi ska gå på vänster sida och cykla på höger sida för bästa säkerhet, alltså följa de regler/rekommendationer som gäller om man är ute på landsvägen.

Mycket riktigt kom ett svar från ”Mångårig gångare” (se svaret nedan) som menar att det aldrig fungerar, det beror ju på vilket håll man går eller cyklar.

Först tyckte jag att svaret tydde på en tankemiss, vilket jag också meddelade skribenten. Jag fick svar och insåg att båda skribenterna har rätt. Det beror helt och hållet på vilken typ av gång- och cykelbana det handlar om.

Jo, jag har läst på för att veta vad som gäller. Jag gick in på Transportstyrelsens hemsida och läste om de båda märken som det handlar om.

Är det ett märke som är delat mitt på av en linje med symbolen för gående och symbolen för cykel på var sida om linjen så betyder det att gående har sin halva av banan och cyklister har sin halva.

Är det däremot ett märke där symbolen för gående sitter över cykelsymbolen så betyder det bara att banan är gemensam. Och det är väl på den typen av bana som både jag och ”Mångårig trafikant” tycker att det är lämpligt att gående försöker hålla sig till vänster och cyklister till höger, precis som på vilken väg som helst.

Se bilderna här intill med citaten från Transportstyrelsens hemsida.

Anders Wennberg

Insändarredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons