Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både lång och kort väntan på cancervård

Väntetiden på behandling av bröst-, prostata- och blåscancer hör till landets längsta. För den som har cancer i halsen eller huvudet är väntetiden däremot landets näst kortaste.

Annons

Socialstyrelsen har gått igenom väntetiden 2010 eller 2009 mellan remiss och behandlingsbesked eller behandlingsstart för tio olika cancerformer. När det gäller blås-, prostata- och bröstcancer har Gävleborg längst eller näst längst medianväntetid, den tid det tar för hälften av patienterna att få behandling. Det varierar mellan en månad för bröstcancer till 295 dagar för prostatacancer med medelhög risk. När det gäller bröstcancer klarar inget landsting bröstkirurgiföreningens rekommendation att ingen ska vänta längre än fyra veckor.

– Jag ser att det hela tiden pågår ett förbättringsarbete i verksamheten, säger Hannah-Karin Linck, C, landstingsråd.

Väntetiderna har flera förklaringar, där läkarbrist är en. För patienter med cancer i hals och huvud, undantaget hjärnan, har Gävleborg näst kortast medianväntetid efter Uppsala, 49 dagar.

Medianväntetiderna för tjock- och ändtarmscancer, lung-, njur- och hudcancer ligger runt rikssnittet, mellan tre veckor och knappt två månader.

Socialstyrelsens rapport är ett led i arbetet med att skapa ett system för att hålla koll på väntetiderna för cancerbehandling.

Mer läsning

Annons