Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badmodet heter Bond, James Bond

/

För några decennier sedan var det viktigt med en ny kappa, en hatt och nya skor inför våren. Nuförtiden skippar vi hatten och kappan. I stället genomgår vi varje vår pärsen att kränga våra vinterbleka kroppar i säsongens badkläder.

Annons
Medan många kvinnor unnar sig att ha säsongens badmode gör svenska män tvärtom. Somliga har fortfarande sina tanga-badbyxor som de var läckra i på 80-talet, trots att magen har fördubblat sitt omfång.
Lotta Ahlvar, vd Svenska Moderådet, tycker att män som vill ha en förebild inför badsäsongen ska kolla in hur Sean Connery och Elvis Presley såg ut på 60-talet eller anamma den slappa surftrenden med långa, gärna hawaiimönstrade, byxor som passar alla kroppar.

För kvinnorna är det lika inne med baddräkt som bikini. För att inte tala om den fantastiska uppfinningen tankinin som verkar ha kommit för att stanna. En tankini är ett linne med en bikinitrosa till. Linnet kan man ha upprullat när man solar och nerrullat när man går till kiosken för att handla glass. Ännu mer bekväm kanske man känner sig om man dessutom har en liten matchande kjol att sätta på sig. På många kedjevaruhus kan man köpa bh, tangatrosor, maxitrosor och linne separat och blanda som man vill. Fördelarna med det är att man kan få rätt storlek på alla delar.
Mycket av säsongens badkläder inspireras av tidigare decennier och stjärnor, exempelvis Ester Williams som pryder Svenska Moderådets inspirationspärm.
- Under 50-talet var det mycket hela baddräkter med små prydliga dekorationer. Det kunde vara en liten rosett någonstans eller ett kantband i avvikande färg. Så får vi gärna se ut i sommar med, säger Lotta Ahlvar.
De 50-talsinspirerade baddräkterna har ofta rejäla kupor och de är mönstrade. Gärna blommiga eller prickiga.

Om man är liten och platt så kan man köra på den klassiska trekantsbikinin som anammats av vackra flickor under flera decennier, exempelvis Brigitte Bardot och Prinsessan Madeleine.
Modet är också inspirerat av 60-talet. Många modehus har gjort baddräkter med extrema snitt som för tankarna till tidiga Bond-brudar.
80-talsfärgerna återkommer ständigt i badmodet. Antagligen eftersom lycra gör sig bra i starka färger och att knallfärgerna passar så bra mot solbränna. I sommar är det helt rätt med cerise, orange och kornblått. Det är bara att välja. Viktigast är att man trivs i sina badkläder. Lotta Ahlvar tycker att man ska se till att få bra hjälp.
- Alltför många har fel storlek i bh och det går ofta att få hjälp av en expedit. Det är viktigt att man känner sig bekväm i sin bikini.
Helena e. Källgren
PM

Mer läsning

Annons