Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara att välja och staka

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Krutgubbar. Gefle Dagblads två veteraner Kaj Annebrant och Sture Dahlström missar sällan en chans att klämma lagg en eller två mil. Pensionärer som de numera är hade de dock dåligt med tid för att fotografen skulle få sina bilder. Kaj och Sture var ivriga att komma ut i spåren.

Trots de senaste dagarnas blidväder - skidan slinter alldeles förträffligt denna vinter. Det finns över 60 mil preparerade spår i distriktet. Det är bara att välja och staka. Och skidåkningens förträfflighet kan inte bättre beskrivas än av Kaj Annebrant och Sture Dahlström, två GD-veteraner med vardera runt 25 mil hittills i benen.

Annons
Skonsam mot knän, bra för armar

En bättre motionsform för den som nått en bit upp i åren än skidåkning har jag svårt att tänka mig. Skonsam mot knän och bra för armarna. Dessutom kommer man ut i friska luften vid den tid på året då vi verkligen behöver fulla lungor med ren luft.
Många säger sig inte kunna valla och låter skidorna mögla i garaget. Och visst är det en konst med vallning om man ställer höga krav på glid och fäste och önskar åka i alla väder. Själv spänner jag på mig laggarna endast när det är minusgrader och då räcker det bra med "blått".

I år har vi hittills haft utomordentliga bra förhållanden för skidåkning i Gävle. Premiäråkte redan i mitten på november, oftast i de utmärkta spår som Skidkamraterna tillhandahåller vid Lillgården (bortom golfbanan). En hel hop entusiaster lägger ner ett stort arbete för att aktiva och motionärer ska trivas. Tusen tack för det.
I vinter finns en extra lätt slinga på sju kilometer (som Gunnar Larsson byggt i stort sett ensam) och som bör tilltala den som helst undviker motlut.
Milspåret innehåller några svåra backar, men ett par av de mer krävande kan man lätt hoppa över (det finns genvägar). Själv föredrar jag att åka bortre halvan ytterligare ett varv. Avsnittet mellan 4 och 8 kilometer är perfekt tycker de flesta jag träffar på i spåret, som för övrigt passerar ett skärmskydd vid en utlöpare till Hille klack. Fina vårvinterdagar hittar man alltid ett gäng vid den rastplatsen. Till de mer trogna hör Bertil "Masen" Karlsson, stor hockeystjärna när det begav sig.

Ett bra råd är alltså (om nu inte blidvädret blir för ihållande): Fyll ryggsäcken med dryck, smörgåsar och korv och ta en tur till Hille klack. Där finns ved till grillen och sittdynor samt oftast trevligt sällskap. Ett rikt fågelliv och inte minsta tillstymmelse till trafikbuller.
Sture Dahlström
GD-pensionär


Upptäckte Högbo bruk på 60-talet

Jag flyttade till Sandviken på 1960-talet och upptäckte Högbo Bruk. Redan då en pärla året om. Barnfamiljer, motionärer och tävlingsaktiva fann vad de sökte där ute.Vi åkte skidor och hade med en matsäck ut till Svartviksstugan och Pärs fäbod.Nu finns även Gruvtorpet och intill Dammsjön ligger Uddstugan. Alla med eldstad, ved och plats för korvgrillning.
Skidåkningen var annorlunda då. Alla åkte i klassisk stil i spår som intekan jämföras med dagens maskinspårade. Men de räckte för våra breda skidor och vi hade inte lika bråttom som vi har i dag. Sedan 1965 har jag varje vinter sett fram mot åkbara spår i Högbo.
Entusiasten Gösta Silfvers naturspår dög bra. Med 90-taletskonstsnöspår kom garanti för åkbara spår 1 december.

Vintern kom tidigt i år och jag har åkt i favoritspåren varje vecka sedan i november. I torsdags var det flera plusgrader och det var inte lika lockande att valla med klister och rött, som tidigare med grönt och blått. Men när jag stod på skidorna i Högbo, då var ett hinder klarat.
Jagdrog iväg på 10 km-spåret från 7,5 km. Tian är omväxlande med fina backar och lagom brant utför. Skyltar finns, men den inte hemtame i Högbo Bruk harsvårt att orientera sig. Det gäller alla spår utom elljuspåren och dagspåret på 15 km. Jag åker gärna i 15-spåret ut motSvartviksstugan och Öjaren.Efter sju kilometer,vid Valbovägen där gävlebor parkerar bilar, tar jag av och åker på Gruvvägen ner till Ringvägen, promenadvägen runt Dammsjön. Jag åker dock till vänster mot tian, som går i slingrande vindlingar.

Ett alternativ är att åka ytterligare en km på 15 km och tain på Soptippsvägen och via Björnhålsvägen komma på tian. Den går ut på Soptippsvägen två gånger och bjuder på en härlig uppförsbacke följd av en lång och fin utförslöpa till Björnhålsvägen. I en höjerböj fortsätter tianupptill elljusspåren. Jag väljer mellan fyra, fem, 7,5 kmoch avslutar kanskemed en kilometer inne på Skidstadion.
Det bästa med Högbo är också möjligheten att åka kortare eller längre spår, och spåren passar alla. Rätt som det är drar landslagsmannen Mathias Danielsson förbi. Med nya skidstadion fick också de som skulle på tur egna spår. Ett hund- och pulkaspår på 3,5 km leder fram till Svartviksstugan.
Det finns också ett enmilstävlingsspår,tekniskt svårare och mer kuperat. Det gårupp mot slalombackens topp.
Högbo Bruk är inte enbart Sandviksbornas utan skidåkare ända från Stockholmstrakten söker sig dit.
Kaj Annebrant
GD-pensionär

Mer läsning

Annons