Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara plåtgrabbarna seglar

/

Annons

Julkranen står så gul och grann på Fliskär. Allt är lugnt och julfriden har redan lagt sig över området. Varvslivet går på lågvarv. Elektriska Roffes pressenning blåste bort två gånger men till och med den ligger stabilt nu. Rostfria Ove putsar och tror att båten är sjösättningsklar till mellandagarna. Sen ska han bara gå runt och hindra oss andra som spar all puts till våren. Det är bara grabbarna utanför PE Erikssons Plåt på Atlasgatan som seglar för fullt. De kunde väl få en tomteluva på sig i alla fall.

Årets julklapp till Jabowoky är inköpt. Det blev inga vantar, däremot nya vantskruvar. Själv får jag årets julklapp av Jabowoky: Upplevelser – det får jag varje år! Så här i slutet på året ska alla sammanfatta vad som varit bäst under det snart gångna året. För min del blir det seglingen under Södra Korset i Brasilien, kort men så bra. Nummer två kommer ”billånet” i Kroatien.

Sen som trea: Jag träffade en äldre man som varit svensk juniormästare i boxning i Hofors. Han gick fortfarande på gym, hans höga ålder hindrade honom inte. Han berättade att han ville se Ingemar Johansson boxas mot Eddie Machen 1958. Eller ”Eddie Makken” som han sa på sitt Hoforsmål.

Så han satte sig på cykeln i Hofors och trampade mot Göteborg. När han kom fram blev han så imponerad av Nya Ullevi. Där satt 53 614 åskådare, många fler än befolkningen i Hofors, han stod häpen och såg sig omkring.

– Så när jag tittade mot ringen låg den där ”Makken” redan utslagen. Jag såg aldrig knocken. Det var bara att cykla hem till Hofors igen.

Ingo slog ut den dittills obesegrade Eddie Machen efter två minuter och 16 sekunder i första ronden. Vilken härlig historia.

En Gävlebo skulle flera år senare cykla till Göteborg för att se sjösättningen av ostindiefararen Götheborg. Mannen är en van cyklare, han har cyklar lite varstans i länet. Så på sommaren när det är billigt att färdas med X-trafik så tar han tåget till Hudik eller Bollnäs. Där har han sin egen hoj och cyklar runt i närområdet. Miljövänligt och smart.

Men på väg till Göteborg och sjösättningen fick han en förfärlig motvind sista biten. Han kom två timmar för sent. Götheborg hade gått av stapeln! Bara att cykla hem igen. Kolla alltid sjörapporten.

Hårt liv sjömanslivet!

Har du stressigt i december, ta det lugnt. Jorden roterar allt långsammare så dygnet blir längre och längre. Så den 31 december klockan 23.59.59 får vi en sekund extra. En skottsekund. Bra va?

God Jul och Gott nytt år

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons