Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barnen är fantastiska!”

/

Annons

Nils och Ninnie Öhlén har precis kommit hem till Gävle efter sex veckor i Kenya. De har arbetat på en tandklinik som drivs av Rotarys läkarbank, Nils som tandläkare och Ninnie som tandsköterska.

Staden heter Migori och den ligger i Nyanzaprovinsen, ett av de fattigaste områdena runt Victoriasjön. Hälften av befolkningen lever på en dollar eller mindre om dagen. Här finns det massor av barn och otroligt mycket att göra för en tandläkare.

– Tandläkarmottagningen är inrymd i St.Joseph’s Mission Hospital. Sjukhuset bekostas av en katolsk organisation. Sjukhuset kämpar för sin överlevnad och det märks när man vandrar runt och ser att nästan ingenting fungerar, berättar Nils Öhlén.

Modernast är faktiskt tandkliniken. Där är utrustningen från 1970-talet och varje tandläkare som reser dit tar med så mycket material det går. Tre dagar i veckan är det mottagning och då behandlas 30–40 patienter per dag. Två dagar i veckan är teamet ute i skolor och undersöker barn. Barn som har problem med tänderna tas in till kliniken.

– Barnen är fantastiska. I behandlingsrummet klättrar stora som små upp i behandlingsstolen och gapar. Många gapar redan i dörren för säkerhets skull. En liten sexåring la sig på fotstödet och gapade. En annan ställde sig i stolen och trodde att det var rätt. En annan la sig på magen. Och många barn är verkligen motiverade. De har ofta haft tandvärk i veckor, ibland i månader utan att ha fått hjälp.

– Tandstatusen är mycket dålig. Barnen köper för endast några ören ett sockerkoncentrat och när sockermassan får ligga i munnen förstörs tänderna på kort tid. Utanför flera skolor såg vi kvinnor sitta och sälja denna för tänderna förödande sockermassa. Men man får också tänka på att det gäller att få i sig näring för att överleva i den här delen av världen. Om kolhydraterna är snabba eller långsamma är oviktigt, säger Nils Öhlén.

– I alla händelser är det sorgligt att se barnen med helt förstörda tänder. Sorgligt är det också att tänka på den värk de kan ha i månader innan de får hjälp. Hjälpen består då ofta i en stympande behandling som en utdragning innebär. Men den ger i alla fall smärtfrihet.

Nils och Ninnie Öhlén ska återvända till Migori om två år för att göra en ny sex-veckorsperiod.

Mer läsning

Annons